Tweede editie Leuven Bierweekends zet innovatie en beleving centraal

Leuven Bierweekends

In het Comeniusgebouw werd dinsdag het programma van de tweede editie van de Leuven Bierweekends voorgesteld. Drie weekends lang staat alles weer in het teken van bier, want tenslotte is én blijft Leuven dé hoofdstad van het bier.

Leuven Innovation Beer Festival
Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar was het maar logisch dat er verder gegaan werd met het concept. Opener is wederom het Leuven Innovation Beer Festival. Dit festival georganiseerd door brouwerij Hof ten Dormaal nodigt voor de vijfde keer 15 innovatieve ambachtelijke brouwers van over heel de wereld uit naar De Hoorn tijdens het weekend van 13 en 14 april. Net zoals Hof ten Dormaal houden deze brouwers van experiment en schuwen ze de vernieuwing niet.

Een greep uit het aanbod: met Dancing Camel komt voor het eerst een Israëlische brouwerij naar een Belgisch festival. Zij vallen vooral op door het verwerken van lokale kruiden en specerijen in hun bieren. Bij de Finse brouwers van Lammin Sahti krijg je dan weer de kans om echte Sahti te proeven, een typisch Finse bierstijl die nergens anders gebrouwen wordt. À tue-tête uit Zwitserland is dan weer heel creatief met de ingrediënten, zij verwerken onder meer groenten en pitten in hun bieren. Maar uiteraard presenteren ook Varvar Brew (Oekraïne, eerste maal in België), Wicked Weed (US), … een zeer divers aanbod.

Food & Hops
Vrijdag 19 en zaterdag 20 april staat de tweede editie van Food & Hops op het programma. Bier, gastronomie en ambachten worden samengebracht dit jaar. Naast drie Leuvense topchefs (Bart Tastenhoye – Taste, Toon Dierickx – Arenberg, Bram Verbeken – Gastrobar Hop) die een gerecht samenstelden dat perfect matcht met een speciaal bier, stelt ook de top van Leuvense ambachtsmensen hun producten voor, telkens samengebracht met een exclusief bier. Zo komen kaasmeester Elsen, topslager Rondou, kampioen oestersteken Cornelis Van der Zande van De Walvis en ook ZUUT, de beste chocolatier van 2018 (volgens Gault Millau) hun opwachting maken in het Comeniusgebouw.

Superlekkere barbecue, heerlijke kaasbordjes, verse oesters en lekker ‘zuutigheden’ allen gepaird met een exclusief bier. Om duimen en vingers af te likken. Tijdens Food & Hops kan je ook tal van workshops volgen o.a. bij Antidoot Wilde Fermenten, de hipste brouwers van het moment, Dr. Beer, vishandel De Walvis, slagerij Rondou, Elsen Kaasambacht, … . Bij de pairing wordt speciaal aandacht besteed aan niet en laag-alcoholische bieren.

Zythos Bierfestival
Afsluiter is het Zythos Bierfestival in de Brabanthal op zaterdag 27 en zondag 28 april. Dit blijft één van de grootste bierfestivals in Europa, met ook dit jaar weer meer dan 100 brouwerijen en bierfirma’s die samen meer dan 500 verschillende bieren meebrengen. Het is de ideale manier om het rijke aanbod van België Bierland te verkennen. Uiteraard zijn er ook dit jaar weer gratis pendelbussen van en naar Leuven centrum/station en de Brabanthal. Want uitgebreid bierproeven en rijden gaan uiteraard nooit samen.

Op al de festivals staat proeven centraal, overal wordt gewerkt met proefglaasjes van 10 cl. Proef met mate dus.

Praktisch

  • Leuven Innovation Beer Festival: za. 13 & zo. 14 april – De Hoorn
  • Food & Hops: vr. 19 & za. 20 april – Comeniusgebouw
  • Zythos Bierfestival: za. 27 & zo. 28 april – Brabanthal

Naast de drie grote festivals zijn er in de periode van de Leuven Bierweekends nog tal van andere bierbelevingen in Leuven van bierwandelingen over City Beer Golf tot brouwerijbezoeken bij de grootste (Stella Artois) en de kleinste (Domus) Leuvense brouwerij.

Het volledige programma + tickets (nu al in voorverkoop) op www.leuvenbierweekends.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.