“Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?” en andere sportverhalen bij Canvas

Canvas

In vier nieuwe afleveringen van Belga Sport blikt Canvas terug op memorabele momenten en helden uit de Belgische sportgeschiedenis.

Aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen gaat het programma op zoek naar nieuwe inzichten, de volledige waarheid en de juiste toedracht van volgende historische sportgebeurtenissen :

  • WK Wielrennen Madrid. “Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?” : over de wereldtitel van Tom Boonen in 2005)
  • Onyx-Moneytron – In rook opgegaan :  over het Formule 1 avontuur van Jean-Pierre Van Rossem met zijn Onyx-Moneytron-team in 1989-1990)
  • Pär Zetterberg – Succes smaakt zoet : over de carrière van een topvoetballer met diabetes, die het grootste deel van zijn carrière bij Anderlecht speelde, van 1986 tot 2006.
  • Het EK Judo van 1997 – Alleen goud is goed genoeg: over de succesjaren van het Belgische judoteam onder leiding van Jean-Marie Dedecker in de jaren ’90.

Belga Sport is een productie van Woestijnvis. De nieuwe afleveringen waren eerder te zien op Play Sports maar Canvas zendt ze nu voor het eerst uit op open net.

Het commentaar is opnieuw van voormalig VRT-sportjournalist Carlos De Veene.

Vanaf maandag 11 februari om 21.20 u. op Canvas en vrtnu.be.


WK Wielrennen Madrid. “Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?”
maandag 11 februari

Parijs-Roubaix 2002, Vlaanderen maakt voor het eerst kennis met Tom Boonen. In de jacht op een ontketende Johan Museeuw, gaat de jonge neoprof van de US Postal ploeg zo hard tekeer, dat zijn kopman George Hincapie van vermoeidheid de gracht inrijdt. Boonen finisht die dag als derde op de mythische piste van Roubaix. Boonen is het ultieme voorbeeld van de oude wielerwijsheid: “Wat goed is, komt snel”.

In 2003 tekent Boonen voor de ploeg van Patrick Lefevere. Bij Quick-Step verandert Boonen al snel in een veelwinnaar. Hij wint semiklassiekers als de E3-prijs Harelbeke, en Gent-Wevelgem. In de Tour spurt hij naar etappezeges in Angers en de Champs Elysees. Het blijkt allemaal slechts een voorbode op wat zou volgen.

Boonen veegt in 2005 vijftien jaar wielergeschiedenis van tafel. Hij rijdt het wielrennen van twijfel en aarzeling naar de verdoemenis. Hij werpt de gevestigde orde omver met zijn attractieve en aanvallende stijl. Een week na de E3-prijs wint Boonen zijn eerste grote klassieker: de Ronde van Vlaanderen. Boonen beschikt op zijn 24ste al over genoeg koersinzicht om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Met een perfect getimede aanval laat hij Peter Van Petegem en co achter en rijdt solo naar Meerbeke. Bovenop de Bosberg wordt de scepter doorgegeven… Een week later realiseert Boonen ook nog de legendarische dubbel op de piste van Roubaix. Vlaanderen heeft een nieuwe God… Maar tijd om te genieten is er niet.

Boonen vertrekt met ambities naar Frankrijk. Hij droomt van groen, maar de Tour draait uit op een grote teleurstelling. Na twee etappezeges heeft Boonen het groen stevig om de schouders, maar een zware val gooit roet in het eten en Tom moet opgeven. Thuis in Mol draait hij de knop om. Hij neemt zijn telefoon en belt bondscoach José De Cauwer. Hij heeft nog maar één doel: wereldkampioen worden in Madrid.

Regisseur: Guillaume Graux
/ Reporter: Dirk Van Nijverseel

Getuigen: Tom Boonen, Lore Boonen, Paolo Bettini, Alessandro Petacchi,
Wilfried Peeters, Patrick Lefevre, Filippo Pozzato

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.