Tom Waes kijkt positief terug naar Reizen Waes Europa

Reizen Waes Europa
©VRT

Reizen Waes Europa zit erop. Het is mooi geweest. Tijdens zijn reis door Europa heeft Tom dingen gezien waar hij nog nooit van gehoord had en adembenemende avonturen beleefd.

En de vele kijkers met hem. Want de negen reguliere afleveringen haalden gemiddeld 1.683.000 kijkers (4+ live+7).  De best bekeken afleveringen waren die over Groenland en de dubbelaflevering over Oekraïne, die telkens ruim 1.800.000 kijkers hadden.

In de laatste aflevering blikt Tom terug op de meest memorabele momenten van Reizen Waes Europa. Maar hij heeft nog meer in petto want er is heel wat nieuw en dus nooit vertoond materiaal dat hij graag met de kijkers wil delen.

Zondag 17 februari om 20.00 u. op Eén


“Het afgelopen seizoen heeft me meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe divers Europa en z’n inwoners zijn. Van de Inuit in Groenland en de soldaten in de loopgraven van Oekraïne tot de Percebeiros in Gallicië en de protestantse marcheerders in Belfast. Allemaal Europeanen maar o zo verschillend. Maar net dat maakt Europa misschien zo uniek.”
Tom Waes

Naar de kerk

In Spanje zijn Tom en zijn geluidsman Pascal met verborgen camera’s La Iglesia Palmariana binnengedrongen. Dat is een religieuze beweging die zich heeft afgescheurd van de katholieke kerk. Het is een sekte waar ze geen pottenkijkers dulden. Die scène is dan ook niet helemaal uitgedraaid zoals Tom wilde…

“Onze undercoveroperatie kwam abrupt ten einde wanneer we enkele geestelijken op ons zagen afkomen.”

reizen waes europa
©VRT

Elfen en trollen

In het prachtige IJsland is Tom op een heel vreemd fenomeen gestoten: het elfengeloof. 62% van de IJslandse bevolking gelooft in elfen en trollen. Hij ontmoet er een vrouw die de elfen niet alleen ziet maar er ook mee kan praten.

“Mijn verbazing steeg met de minuut. Zeker wanneer ze zei dat er ook op dat eigenste moment elfen bij ons waren. Zoals Frode, een elf van 900 jaar oud.”

Reizen Waes Europa
©VRT

Samen in bad

Het stinkende oliebad in Azerbeidzjan zal Tom zich nog lang herinneren maar hij is niet de enige die in die ruwe olie heeft gelegen. Ook geluidsman Pascal Braeckman moest eraan geloven. En die wil nu nooit meer met Tom op reis.

“Ik had me voorgenomen om Pascal mee in het bad te trekken, letterlijk dan, en dus zei ik: “Die man daar, díé heeft pas een vervelende kwaal.”
Tom Waes

“Ik kan u nu al zeggen dat dit mijn laatste Reizen Waes was. Waes, zoek u een andere zot in ’t vervolg.”
Pascal Braeckman

Reizen Waes Europa
©VRT

Gletsjers en kanonballen

In Groenland heeft Tom zelf ondervonden hoe ingrijpend de gevolgen van de klimaatverandering zijn voor de lokale Inuit bevolking. Maar de opwarming van de aarde was pas echt tastbaar aan de Russell gletsjer die op 15 jaar tijd zo’n 200 meter geslonken is.

De spanningen tussen katholieken en protesten in Noord-Ierland hebben Tom heel erg aangegrepen. Maar het was er gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Onderweg naar Belfast, langs kronkelende wegen en door prachtige groene landschappen, ontdekte Tom een sport waar hij nog nooit van had gehoord: road bowl. Een balsport met een soort kanonskogel.

Reizen Waes Europa
©VRT

Uitzending zondag 17 februari bij Eén

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.