Tom Waes goed in de olie in Azerbeidjan bij Reizen Waes

Reizen Waes
©VRT

De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen.

Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…


Tom begint zijn reis in de hoofdstad Bakoe waar alles blinkt en schittert. De hele stad staat vol splinternieuwe gebouwen. Tom is onder de indruk van de rijkdom van de stad maar hij is tegelijk op zijn hoede:

“Dat er op elke straathoek levensgrote foto’s van de president prijken, bezorgde me een Big Brother-gevoel dat me meteen sceptisch maakte over onze bewegingsvrijheid.”

Eens  buiten de hoofdstad is alle pracht en praal compleet verdwenen. Het is duidelijk dat dit de oudste oliestaat ter wereld is. Zo ver hij kan kijken, ziet Tom duizenden verouderde “jaknikkers” in eindeloze olievelden. Een ecologische ramp. Maar zijn gids Ayten wil hem meenemen naar Yanar Dag, de topattractie van Azerbeidzjan: een eeuwig brandend vuur. Tom gelooft zijn ogen niet.

“Ik voelde plots een diep medelijden met Ayten. Dit was een plek van nationale trots en het deed me niets.”

Veruit het strafste wat Tom meemaakt in Azerbeidzjan, is Naftalan: een kuuroord op basis van… petroleum. Baden in ruwe olie zou goed zijn tegen allerlei ziekten en kwaaltjes en – tegen beter weten in – kan Tom niet anders dan dat eens uit te testen.

“Ik heb achteraf urenlang onder de douche gestaan. Niets ter wereld is zo hardnekkig is als de stank van olie. Om gek van te worden.”

De trip door Azerbeidzjan eindigt diep in de Kaukasus, in het prachtige en verafgelegen bergdorpje Khinalug dat al vijfduizend jaar bewoond wordt door een zeer apart volk. Voor Tom de mooiste plek van Azerbeidzjan.

“De echte rijkdom van Azerbeidzjan zit niet in olie of in gas, maar in de natuur.”

Op zondag 17 februari volgt de laatste aflevering van Reizen Waes Europa. Daarin blikt Tom terug op zijn reisavonturen in deze reeks, met de beste momenten en heel wat extra beeldmateriaal.

In de negende aflevering van Reizen Waes Europa – zondag 10 februari

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.