Rossini’s Barbier van Sevilla blijft onsterfelijk

Rossini's Barbier

De beroemde aria van de ‘Barbier van Sevilla’ – Figaro – is misschien wel de bekendste opera-aria die er is. Op 24-jarige leeftijd schreef Rossini de komische opera ‘Il Barbiere di Siviglia’ en tot op de dag van vandaag blijft het werk één van de meest opgevoerde opera’s in ’s werelds mooiste operahuizen. Niet voor niets draagt de opera de status van meesterwerk. ‘Barbier van Sevilla’ is vanaf 28 februari te zien in de Nederlandse en Belgische theaters.

Het Verhaal
Graaf Almaviva is verliefd op Rosina, de rijke nicht en pupil van Dr. Bartolo. Vermomd als de arme student Lindoro brengt hij haar een serenade, wat de argwaan wekt van Bartolo, die haar om haar geld zelf wil huwen. Almaviva’s vroegere bediende Figaro bedenkt een plan om Almaviva toegang tot Rosina te verschaffen en het voorgenomen huwelijk tussen haar en Bartolo te verijdelen. Met Figaro’s hulp laat Almaviva zich als dronken soldaat in Bartolo’s huis inkwartieren, maar deze laat hem arresteren.

Om Rosina toch te kunnen bezoeken, speelt Almaviva de vervanger van Rosina’s ‘plotseling ziek geworden’ muziekleraar Basilio. Zo beramen beide geliefden een vluchtplan. Hoewel Bartolo zo goed mogelijk wordt afgeleid door Figaro, vangt hij hier toch iets over op en zet hij de twee mannen zijn huis uit. Bartolo wil nu snel met Rosina trouwen en doet haar geloven dat ’Lindoro’ een leugenaar is, zodat zij niet alleen het nachtelijke vluchtplan verklapt, maar ook instemt met een huwelijk met Bartolo. Als deze ’s avonds meent Figaro en Almaviva in de val te lokken, weten beiden Rosina te overtuigen van Almaviva’s oprechte liefde. Bartolo probeert hun huwelijk nog te verhinderen, maar staakt elke poging als hem Rosina’s bruidsschat wordt aangeboden.

Praktische informatie
Het team van DG Theaterproducties brengt elk seizoen diverse voorstellingen van verschillende disciplines uit buiten- en binnenland naar het theater. A Night at the Opera is van 28 februari tot 24 maart te zien in de theaters. Kijk voor kaarten, de speellijst en meer informatie op www.operaklassiekers.nl. De opera wordt Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.