Rode Neuzen Dag droomt van Rode Neuzen Huizen voor jongeren

©Medialaan

Nog 9 dagen tot de tweede editie van Rode Neuzen Dag, 3 december 2016. De Countdown werd vandaag door Qmusic ingezet vanuit de Rode Neuzen Dag-tent op het Sint-Pietersplein in Gent. Tijdens het eerste Rode Neuzen Dag Nieuws vanuit Gent kondigde ambassadrice Evi Hanssen samen met Bruno Vanobbergen, voorzitter van het bestuurscomité van het Rode Neuzen Fonds, aan welke droom Rode Neuzen Dag wil realiseren: “We hopen dat we genoeg geld bijeen krijgen om jongeren een ‘plek’ aan te bieden waar ze terecht kunnen zonder dat hen een label wordt opgeplakt.” Concreet gaat het om 5 Rode Neuzen Huizen, 1 per provincie, waar jongeren zich kunnen ontspannen maar ook psychologische hulp kunnen krijgen. Ook online zal die plek zichtbaar worden.

Evi Hanssen licht toe waarom deze huizen: “Wat als er een plek bestond waar je als jongere gewoon binnen en buiten kan lopen en allerlei activiteiten kan doen. Een plek waar je ook, als je dat wilt, een beroep kan doen op een luisterend oor of professionele therapeutische hulp? Dat is waar we van dromen en dat is wat we willen realiseren. Niet één keer, maar zes keer door vijf huizen en één digitaal platform. Hoe deze gaan heten? Daarvoor rekenen we op jongeren om voorstellen in te sturen.”

De Koning Boudewijnstichting zal na de slotshow, als duidelijk is hoeveel geld Vlaanderen verzameld heeft, een oproep lanceren voor initiatiefnemers die zich kandidaat willen stellen om mee deze droom waar te maken.

Huizen van en voor jongeren

Er zijn in Vlaanderen heel wat organisaties die zich inzetten voor jongeren met psychische problemen, zowel in direct contact als online. Toch tonen de cijfers dat jongeren die in de knoop zitten vaak niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen. Minder dan vier op tien van de jongeren met problemen weet waar ze hulp kunnen vinden (36%). Er blijkt ook nog een taboe te bestaan om de stap naar professionele hulp te zetten, slechts drie op tien gaan effectief professionele hulp opzoeken (27%). Voor zij die de stap toch zetten, is het soms lang wachten alvorens hulpverlening beschikbaar is.

“Vele beleidsmakers en experts, maar ook jongeren en hun ouders zijn vragende partij voor één plek, waar je zonder wachten en zonder label snel iemand kan vinden als je dat nodig hebt. En daar wil het Rode Neuzen Fonds zijn schouders onder zetten. We zullen een oproep doen naar initiatiefnemers om samen met gespecialiseerde organisaties te komen tot geïntegreerde plekken voor jongeren. Het is daarbij niet de bedoeling dat we gaan investeren in bakstenen, die zijn er genoeg, maar wel dat we investeren in wat er in de huizen zit en hoe die eruit zien. Het moeten huizen zijn waar jongeren altijd welkom zijn, wie ze ook zijn, hoe ze zich ook voelen”, verduidelijkt Bruno Vanobbergen, voorzitter van het bestuurscomité van het Rode Neuzen Fonds.

Jongeren zoeken mee naar een naam voor de Huizen

©Medialaan
©Medialaan

De Rode Neuzen Huizen moeten echte plekken van en voor jongeren worden. Daarom is het ook belangrijk dat jongeren zelf kunnen beslissen over de naam van die huizen. Qmusic lanceerde vandaag dan ook een oproep naar jongeren om al hun voorstellen in te sturen via sms op 4666 (€1per sms gaat naar Rode Neuzen Dag) met de melding – HUIS spatie VOORNAAM spatie IDEE (bv. HUIS ELS EFFENUIT) (tot 2 december 9 uur). Een jury waar ook jongeren in zullen zitten, zal de beste naam kiezen en zal op 3 december, in de slotshow van Rode Neuzen Dag, de nieuwe naam voor de huizen bekendmaken.

Een online huis

De plek voor jongeren zal ook digitaal gebouwd worden. Het bestaande digitaal platform van Awel werkt, het is vaak de eerste plek waar jongeren op zoek gaan naar antwoorden. De website van Awel kreeg vorig jaar meer dan 1,6 miljoen bezoekers. Door gebrek aan middelen moeten jongeren soms even wachten tot ze een antwoord krijgen, vooral het gericht online doorverwijzen loopt soms moeizaam. Nochtans is de digitale wereld voor jongeren vaak hun eerste toevlucht voor informatie maar ook voor interactie en steun als het moeilijk gaat of als ze vragen hebben. Daarom wil het Rode Neuzen Fonds met een deel van de opbrengsten van Rode Neuzen Dag het Awel-platform versterken zodat jongeren er veel sneller hulp krijgen. En om dat platform bekender te maken, zal de nieuwe naam die voor de huizen gezocht wordt, ook online een ‘baken’ zijn zodat jongeren weten dat ze daar terecht kunnen.

Oproep voor initiatieven via de Koning Boudewijnstichting

Het ingezamelde geld van Rode Neuzen Dag wordt samengebracht in het Rode Neuzen Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds zal na de slotshow een oproep lanceren voor initiatiefnemers die zich kandidaat willen stellen om mee de droom waar te maken. Een huis moet aan een aantal criteria beantwoorden. Zo moet het bv. centraal in een stad liggen, jongeren moeten mee betrokken worden in de inrichting en werking, er moeten buiten de schooluren activiteiten plaatsvinden en moet het een ingebed therapeutisch aanbod hebben. Heel belangrijk is dat het geld niet gaat naar bakstenen, maar dat de focus ligt op intensieve samenwerking met andere organisaties die zich mee engageren voor dit project.

Inzetten op preventie, beeldvorming of omgaan met psychische problemen bij jongeren is voor het Rode Neuzen Fonds zeer belangrijk. Daarom zal de Koning Boudewijnstichting na de slotshow een tweede oproep lanceren voor lokale projecten die zich inzetten voor de preventie van of het omgaan met psychische problemen van kinderen en jongeren.

Steun Rode Neuzen Dag & doe een gift!

VTM, Qmusic en Belfius roepen heel Vlaanderen op om geld in te zamelen voor Rode Neuzen Dag. Doe een gift via rodeneuzendag.be of op het rekeningnummer BE70 0960 6060 6025 van het Rode Neuzen Fonds (vanaf €40 ontvang je een fiscaal attest).Help mee om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en betere laagdrempelige hulp aan te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.