Robbe De Hert krijgt Ster en een Ensor tijdens Film Festival Oostende

Film Festival Oostende
©Film Festival Oostende

Op de Zeedijk weergalmde de muziek uit ‘De Witte van Zichem’, de film die in 1980 verscheen en van regisseur Robbe De Hert een van de pioniers van de Vlaamse film maakte. Diezelfde Robbe De Hert kreeg een ster op de Walk of Fame voor zijn jarenlange bijdrage aan de filmwereld. Een carrière die nog niet meteen ten einde is.

© Film Festival Oostende

De laatste ster van de twaalfde editie van het Filmfestival van Oostende gaat naar regisseur Robbe De Hert en wordt uitgereikt door Lukas De Vos, voorzitter van het VVF. Die heeft het over sterren in alle maten en vormen en over sterren die tot op heden nog niet bij naam genoemd werden. Dat werd volgens De Vos hoog tijd bij Robbe De Hert en zijn ster op de Zeedijk is dan ook meer dan verdiend. En Oostende is, als bakermat van de Vlaamse film, daarvoor de ideale plaats. “Als Henri Storck zijn volk leerde filmen, dan leerde Robbe zijn volk films kijken”, aldus De Vos.

Robbe De Hert is een man die vaak overhoop lag – en nog steeds ligt – met zijn omstaanders, maar ook met zichzelf. Dat is volgens Lukas De Vos een van de redenen dat hij goede films maakt. Dat werd nog maar eens duidelijk bij het maken van de documentaire Hollywood aan de Schelde, het tienjarenproject dat met heel wat moeilijkheden tot stand kwam en in wereldpremière ging op het Filmfestival van Oostende. Maar Robbe De Hert is volgens De Vos ook een man van het volk en de straat is zijn leerschool. Net daarom is zijn ster zo verdiend.

Vlak voor de première van Hollywood aan de Schelde mocht Robbe De Hert nog een Ensor voor Lifetime Achievement in ontvangst nemen. In een zaal vol vrienden en collega’s werd de award overhandigd en was De Hert even sprakeloos. Daarop kon de langverwachte documentaire eindelijk vertoond worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.