Rechtbank verplicht BOEK.BE om EGMONT vzw tot de Boekenbeurs toe te laten

Vandaag werd uitspraak gedaan in de zaak waarin Boek.be en GAU (Groep Algemene
Uitgevers) voor de rechtbank waren gedaagd door Egmont, een vzw afhankelijk van
het Vlaams Belang, om deelname aan de Antwerpse Boekenbeurs af te dwingen. De
rechter gaf Egmont vzw gelijk.

Boek.be en GAU zullen dit vonnis vanzelfsprekend respecteren én professioneel uitvoeren. Anderzijds zullen wij zeker beroep aantekenen. Deze gerechtelijke stap werkt echter niet opschortend voor het huidige vonnis en dus zal Egmont dit jaar aanwezig zijn op de Boekenbeurs.

Wij delen de mening van de rechtbank niet. Het is de eerste keer in 81 jaar dat alle regels voor het standhoudersschap overboord worden gegooid. Naar onze mening zonder geldige reden.

Aan de Boekenbeurs nemen twee types standhouders deel. De grootste groep zijn logischerwijze onze leden. Dat zijn altijd uitgevers en/of boekhandelaars. Egmont is dat officieel niet. Anderzijds nemen ook enkele zgn. ‘niet-leden’ deel. Dat waren tot op vandaag steeds mediapartners, structurele sponsors of ngo’s die alle actief betrokken waren bij de Boekenbeurs.

De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat Egmont kan deelnemen als niet-lid aan de Boekenbeurs. Dit is onbegrijpelijk en wars van elke logica.

Ten gronde is Egmont geen uitgeverij. Het is een politiek instrument dat boeken drukt. Haar maatschappelijke zetel is dezelfde als de van het Vlaams Belang. De juridische stappen werden ondernomen door de juridische dienst van de partij, de bestuurders zijn allen actieve politici voor diezelfde partij. De facto wordt vandaag een vzw, direct afhankelijk van een politieke partij, toegelaten tot de Boekenbeurs. Dat kan naar onze mening niet de bedoeling zijn.

De grond waarop deze uitspraak is gebaseerd is zgn. discriminatie. Ook daar knelt het schoentje. Twee problematieken zijn – gewild en juridisch handig – door elkaar gehaald: het recht op standhoudersschap en het recht om met je boeken aanwezig te zijn op de Boekenbeurs.

De realiteit is eenvoudig: Egmont en haar auteurs kunnen al jaren op de Boekenbeurs aanwezig zijn via een boekverdeler en/of een boekhandelaar. Aan exact dezelfde voorwaarden als die die gelden voor gelijk welk ander boek, fonds of auteur.

Concluderend zijn wij dus formeel: de Boekenbeurs en Boek.be discrimineren noch auteurs, noch inhoud. Boeken van alle soorten, voor elke leeftijd en van alle inhoudelijke strekkingen zijn welkom.

De juridische procedure wordt dus verdergezet maar we keren nu terug naar de essentie: de Boekenbeurs. We hebben een fantastisch programma en hopen dat het, los van deze verwonderlijke uitspraak, een feest voor jong en oud mag worden. Een feest dat lacht, en leeft, en leest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.