Queen of soul Aretha Franklin {76} is overleden

Aretha Franklin
©PRPhotos

De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in de Amerikaanse stad Detroit. Dat heeft haar manager donderdag bekendgemaakt. De ‘Queen of Soul’ leed sinds 2010 aan kanker.

Tot haar grootste hits behoren onder meer RespectI Say a Little Prayer, Chain of Fools, Think en I Knew You Were Waiting (For Me).

Op de ranglijst van beste zangers aller tijden van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone, staat Franklin op de eerste plek. “Aretha is een geschenk van God”, aldus het muziektijdschrift in 2010. “Zij is de reden waarom vrouwen willen zingen.”

In 2015 wist Franklin de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama tot tranen toe te roeren met haar vertolking van (You Make Me Feel Like a) Natural Woman, dat ze zong tijdens het jaarlijkse gala Kennedy Center Honors in Washington D.C.

De domineesdochter uit Memphis won onder andere achttien Grammy’s gedurende haar indrukwekkende loopbaan. Ze was de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame in 1987.

De carrière

De carrière van Franklin begint pas echt een hoge vlucht te nemen als ze in 1960 een contract bij de Amerikaanse platenmaatschappij Columbia tekent, waar niet veel later het door haar gezongen Today I sing the Blues verschijnt.

In de daaropvolgende drie jaar bevalt Franklin voor de derde keer en worden er drie albums van haar uitgebracht.

In 2015 wist Franklin de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama tot tranen toe te roeren met haar vertolking van (You Make Me Feel Like a) Natural Woman, dat ze zong tijdens het jaarlijkse gala Kennedy Center Honors in Washington D.C.

Met pensioen

In februari 2017 maakte Franklin bekend met pensioen te gaan. De zangeres wilde meer tijd vrijmaken voor haar kleinkinderen. “Dit was het”, zo citeerde ze Michael Jackson toen hij zijn afscheid aankondigde. Wel wilde ze na haar pensioen nog een een paar concerten geven, maar moest ze er een aantal afzeggen vanwege gezondheidsredenen.

Franklin vecht tijdens haar leven tegen nicotine- en alcoholverslavingen en kampt jarenlang met overgewicht. In 2010 wordt bij de zangeres een tumor verwijderd. Daarna wordt Franklin nooit meer echt de oude. Op 7 november 2017 zingt Franklin voor het laatst in het openbaar, in een kathedraal in New York. Haar zangcarrière eindigde daarmee waar deze begon.

Dinsdag werd bekend gemaakt dat Franklin in een hospice op sterven lag. Volgens haar familie ging op dat moment haar gezondheid hard achteruit.

De domineesdochter uit Memphis won onder andere achttien Grammy’s gedurende haar indrukwekkende loopbaan. Ze was de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock & Roll Hall of Fame in 1987.