Home NIEUWS EVENTS Pukkelpop-oprichter Chokri Mahassine krijgt Lifetime Achievement Award

Pukkelpop-oprichter Chokri Mahassine krijgt Lifetime Achievement Award

© StijnDeGrauwe

Op de nominaties is het nog enkele weken wachten, maar vandaag maakt het elektronisch muziekplatform Red Bull Elektropedia bekend dat Pukkelpop-oprichter Chokri Mahassine en Dour-organisator Damien Dufrasne op 13 november in Flagey (Brussel) een Lifetime Achievement Award krijgen voor hun enorme bijdrage aan de Belgische elektronische muziekgeschiedenis. De twee festivaliconen treden daarmee in de voetsporen van onder meer Front 242, Telex, Stephen & David Dewaele, Jan Van Biesen en de oprichters van de platenlabels Pias, R&S en Bonzai.

Pukkelpop

Al van op de eerste editie in 1985 trok Pukkelpop de elektronische muziekkaart – toen nog met onder meer Front 242 en The Neon Judgement. Maar het festival maakte pas echt een vuist in 1994, toen het als eerste grote festival een Dance Hall boven de doopvont hield met het nog relatief onbekende Underworld. De Dance Hall staat er vandaag nog altijd, naast de immense Boiler Room en verschillende andere podia die alles serveren van house en techno naar grime en hiphop. Chokri Mahassine stond al die jaren aan het roer, samen met Marie Peremans, Patrick Breugelmans en Christiane Sluyter.

Chokri Mahassine: “Ik denk dat het onze missie is om te blijven evolueren, net zoals ons team. Wat we doen is afhankelijk van de beslissingen van de tientallen mensen in onze organisatie. En net daarom is alles steeds in verandering. We proberen steeds on top te blijven qua muziek, en wat de jongere generatie goed vindt. Tegelijk blijven we ook trouw aan de oudere fans, die ons al steunen sinds dag één. Geen idee waar het ons gaat brengen, maar we proberen op zijn minst met het nu mee te zijn!”

Dour

Dour zag pas in 1989 het daglicht, en pas in 1996 hét licht, toen het elektronicapioniers als Alex Paterson en St Germain op de affiche zette. Onder het wakend oog van Damien Dufrasne is het festival, dat sinds 2015 onafgebroken de Red Bull Elektropedia Award won voor Best Festival, vervolgens uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor liefhebbers van elektronische muziek, en een van de uniekste festivalervaringen ter wereld. Hashtag: Doureeeeeeeeuh!

Damien Dufrasne: “Ons werk is ervoor zorgen dat mensen zich amuseren. Teamwork is daarbij extreem belangrijk. We werken immers samen met duizenden vrijwilligers en werknemers. Soms vergeten we de druk die op onze schouders rust, dus deze erkenning is een erg aangename verrassing. Ik ben nooit iemand geweest die het vaak heeft over zijn job of zijn verwezenlijkingen. Ik vind dat niet zo belangrijk. Je moet als promotor met je voeten op de grond blijven. Maar bedankt – ongelooflijk bedankt – voor deze Award.”

Most Promising Artist

Naast de twee Lifetime Achievement Awards, worden op 13 november nog drie bijzondere Red Bull Elektropedia Awards uitgereikt: die voor Most Promising Artist. In het verleden ging die titel naar onder meer Glints, blackwave. en Sylvie Kreusch. Dit jaar zijn BombatazKRANKk en Lola Haro de helden van morgen (of toch zeker overmorgen). De eerste band mag zich gerust de nieuwe STUFF. noemen (maar dan misschien net iets meer funky), de tweede is erg goed bezig een Belgisch addendum te schrijven bij het invloedrijke hoofdstuk UK garage en grime, en de derde mag zich met haar bezwerende dj-sets opmaken voor een plaats aan het Belgisch housefirmament.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten