Pukkelpop bundelt opnieuw de krachten met musea en kunstensector.

pukkelpop
©pukkelpop

Na een uiterst succesvolle samenwerking vorig jaar lanceren Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en zes ondersteunende partners een nieuw kunstenproject: ART United. Het project kwam mede tot stand dankzij de steun van CERA en Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz. Het startschot voor ART United wordt gegeven op woensdag 22 mei met een concert op een bijzondere locatie. 

Niet alleen tijdens Pukkelpop maar ook in aanloop naar en na het festival staat de symbiose tussen kunst en muziek centraal. Op woensdag 22 meigeeft de groep blackwave. exclusief voor tweehonderd winnaars de aftrap op een minder voor de hand liggende locatie: het dakterras van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA).

ART United

De regie van ART United ligt dit jaar nog meer in de handen van jongeren. De bedoeling is om hen tijdens Pukkelpop in contact te brengen met kunst en beeldcultuur buiten de museummuren. Vorig jaar bleek het festivalterrein alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. Het volledige Art United project kwam tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.

Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz: 
“Het is niet evident om jongeren op een ongedwongen manier te laten kennismaken met kunst, laat staan om hen te laten participeren. Door kunst, design en erfgoed te integreren in de context van een jongerenfestival willen we o.a. het museumbezoek opnieuw volwaardig deel laten uitmaken van de jongerencultuur. Daarom ondersteunt de Vlaamse Overheid dit ART United-project voor de volle 200%.” 

ART Yard

De Dôme van vorige editie maakt dit jaar plaats voor ART Yard, een nog grotere kunstenzone op de site tegenover het hoofdpodium. Verder kunnen bezoekers verspreid over het hele festivalterrein kennis maken met kunst in vele verschillende vormen en gedaanten. Onder andere Christian Bakalov, Sietske Van Aerde, Clara Lissens, Gerard Herman, Müge Yilmaz, Benjamin Vandewalle en w.wh at* werken mee aan ART United.

Augmented reality

Ook op digitaal vlak zet Pukkelpop deze samenwerking graag in de kijker. Samen met partner Proximus ontwikkelde het festival de PKP-app waarmee bezoekers vorig jaar al via augmented reality collectiewerken uit de verschillende musea konden bekijken terwijl ze over het festivalterrein liepen, een primeur.

Festivalorganisator Pukkelpop, Chokri Mahassine: 
“Een van de special powers van Pukkelpop is dat we mensen in vervoering weten te brengen; in de eerste plaats met muziek, maar het gaat verder dan dat. Vorig jaar hebben we met eigen ogen kunnen zien dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in kunst. Met ART United gaan we nog een stap verder. Dit jaar leggen we graag de focus op het geweldig cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is.” 

Unieke samenwerking

ART United is een unieke samenwerking met AmuseeVous, BILL/publiq, (onderzoeksgroep) CuDOS, FARO, FoMu Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Kunstencentrum Buda, M HKA Antwerpen, M Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Screen It en Z33.

Met dank aan CERA en de Vlaamse Overheid.

Praktische info

ART United Museum Session – met dank aan Proximus GoForMusic

  • Woensdag 22 mei 2019
  • 19.00u: bezoek aan M HKA met o.a. Lake View Limited Offer van Sveta Shuvaeva, de IN SITU-tentoonstelling van Hedwig Houben en van werk van Jan Cox en Leon Van Essche.
  • 20.20u: blackwave. live op het dakterras van M HKA
  • Tickets enkel via www.pukkelpop.be/artunited

ART United tijdens Pukkelpop

  • Van vrijdag 16 augustus tot en met zondag 18 augustus 2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.