Pano over de drugsmaffia in Antwerpen

In de uitzending van woensdag 13 december spreekt Pano-reporter Stef Meerbergen in Antwerpen met radeloze ouders en met jongeren. Over zwijgplicht, angst en geweld, de maffiatechnieken van de Antwerpse drugscriminaliteit. Over de illegale economie waarin jongeren -vaak met Marokkaanse roots- het grote geld ruiken, maar dan niet meer uit het criminele web geraken raken. Ook Bart De Wever doet een boekje open over zijn ‘war on drugs’.

De kopstukken van de bendes worden schatrijk. Het drugsgeld gaat naar grote auto’s, luxejachten en immobiliën. Die levensstijl heeft een aantrekkingskracht op jongeren die hetzelfde willen bereiken. Jonge Antwerpse dealers kunnen makkelijk duizenden of tienduizenden euro’s per maand verdienen, met alle gevolgen voor school, werk en integratie in de maatschappij. Jonge kinderen worden voor allerlei taakjes ingeschakeld in drugsnetwerken.

De haven van Antwerpen is een economische zegen, maar ook een criminele aantrekkingspool. Zowat de helft van de cocaïne die in Europa wordt onderschept, halen ze in de haven van Antwerpen uit Zuid-Amerikaanse containers. Antwerpen is dé draaischijf voor de Europese cocaïnehandel geworden.

Pano, woensdag 13 december om 21.25 uur op Eén

Reportage: Stef Meerbergen en Laura Niclaes

Eindredactie: Lin Delcour en Wim Van Waesberghe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.