Open Monumentendag inspireert ruim 27 000 kijklustigen in Antwerpen

Open Monumentendag
©Stad Antwerpen

Zondag 8 September 2019 vond de 31ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen plaats. In Antwerpen werd de 16de-eeuwse stadsplanner Gilbert Van Schoonbeke gevierd. Iedereen kon op meer dan 39 locaties meer over de realisaties van deze urbanist ontdekken. Daarnaast waren er ook nog heel wat klassieke monumenten die hun deuren openden, evenals de 5 kandidaten van Het Schoonste Gebouw. Met 27 000 bezoekers was het een geslaagde editie.

De stad Antwerpen werkt naar jaarlijkse traditie een thema uit voor Open Monumentendag om de talrijke monumenten eens met een frisse blik te bekijken. Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van stadsontwikkelaar Gilbert Van Schoonbeke was de keuze dit jaar vanzelfsprekend. Burgemeester Bart De Wever vertelt: “Hoewel er een Van Schoonbekestraat is en hij met de voltooiing van de Spaanse omwalling en de oprichting van het brouwershuis een blijvende impact heeft gehad op de stad, behoort deze Antwerpenaar niet tot het collectieve geheugen van de Sinjoren. Met ruim 27.000 bezoekers aan zijn nalatenschap is daar verandering in gebracht.”

Wie voor het Antwerpse programma koos, kon langsgaan in meer dan 39 locaties die een link hebben met Van Schoonbeke. Dit varieerde van grote bekende gebouwen zoals de Bourlaschouwburg, Elixir d’Anvers, galerie De Zwarte Panter en het FelixArchief tot verrassende nieuwkomers als godshuisje Jan Bollaert, hotel Franq, het Suyckerhuis, sleepboot Symbole en Uitgeverij Vrijdag. Naast een bezoek aan een gebouw waren er ook tal van gegidste rondleidingen en activiteiten voor families.

Voltreffers

De voltreffers voor de editie van 2019 in Antwerpen waren:

· De Erfgoedbibliotheek met 2 700 bezoekers

· Sint-Elisabethgasthuis met 2 600 bezoekers

· Elixir d’Anvers met 2 400 bezoekers

· De Kipdorpsite met 2 100 bezoekers

· Bourlaschouwburg Toneelhuis met 1 800 bezoekers

· De Droogdokkensite met 1 700 bezoekers

Bovenop het Van Schoonbekeprogramma konden bezoekers ook binnenkijken bij de 5 kandidaten voor de monumentenprijs van de stad Antwerpen Het Schoonste Gebouw. August, Stokers, Ensemble Ernest Stordiau, Noordpoort en Woning Peeters inspireerden 1300 bezoekers met hun restauratie- of renovatieproject. Op maandag 9 september sluit de wedstrijd om middernacht af. Tot dan kan iedereen nog een stem uitbrengen op www.hetschoonstegebouw.be. Wie stemt maakt kans op een overnachting in een hotel met erfgoedwaarde: Hotel Franq.

Deze dag kon enkel mogelijk worden gemaakt door de deelnemers en talrijke vrijwilligers die de deuren open hielden van hun woning of de plekken waar ze werkzaam zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.