Nieuwe stadsbioscoop Lumière Antwerpen

Lumière Antwerpen

Op 18 december heropent het team van Cinema Cartoon’s de twee bioscoopzalen van het Fotomuseum op het Antwerpse Zuid. De nieuwe stadscinema krijgt de naam Lumière Antwerpen.

Bedoeling is om op deze nieuwe plek – waar tot dit voorjaar Cinema Zuid films programmeerde – de dynamiek te ontwikkelen die kenmerkend is voor Cartoon’s. Concreet betekent dit dat het jong en enthousiast team van Cartoon’s er vanaf die datum dagelijks een hedendaagse filmselectie programmeert.

Jon Michelena (links op de foto ) en Jan-Willem Van Eemeren (rechts), uitbaters Cinema Cartoon’s: Wij willen op deze nieuwe plek dezelfde dynamiek ontwikkelen als in Cinema Cartoon’s, met een divers aanbod dat oog heeft voor het beste van de hedendaagse lokale, Europese en wereldcinema. Bovendien willen we de link met het FOMU en de bruisende buurt van Antwerpen Zuid koesteren.

Lumière Antwerpen is een unieke samenwerking met het FOMU en stad Antwerpen. Het FOMU en Lumière Antwerpen delen niet alleen hetzelfde gebouw, maar willen elkaars werking ook versterken. Stad Antwerpen speelde een cruciale rol in het verhaal en maakt het met de nodige ondersteuning mogelijk om dit project te realiseren.

Nabilla Ait Daoud, schepen bevoegd voor cultuur: Ik ben bijzonder opgetogen met dit nieuwe initiatief. Antwerpen heeft een lange film- en bioscooptraditie die door deze twee extra zalen wordt verdergezet en versterkt. Mede met onze steun krijgt de Antwerpenaar een groter, kwalitatiever filmaanbod in een moderne en comfortabele setting.

Elviera Velghe, directeur van het Fotomuseum: De samenwerking met Lumière Antwerpen versterkt het FOMU als een open huis voor fotografie, kunst en creatie. Bezoekers kunnen ons museum voortaan combineren met goede cinema; dat lijkt me een ideale cultuurcocktail.

Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zorgt er met de springplankpremie voor dat Antwerpen er een nieuwe permanente stadsbioscoop bijkrijgt.

Erwin Provoost, directeur-intendant Vlaams Audiovisueel Fonds: Via de springplankpremie ondersteunen we als Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vertoners die, zoals in het geval met Lumière Antwerpen, een substantiële uitbreiding van hun arthouse programma-aanbod doorvoeren. Ik ben verheugd dat we samen met enthousiaste partners als het Fotomuseum, de Stad Antwerpen en de Lumière Groep in dit verhaal kunnen stappen. Namens het VAF wens ik de initiatiefnemers alle succes toe, en hoop ik dat dit project navolging mag krijgen in andere Vlaamse steden.

Het verhaal van Lumière begon in 1996 wanneer Jan De Clercq en Alexander Vandeputte de gelijknamige bioscoop openden in Brugge. Ze introduceerden een nieuwe manier van programmeren en pionierden er met het co-habitatiemodel van film en theater.
Doorheen de jaren groeide Lumière Brugge niet alleen uit tot een stadsbioscoop met vier zalen, maar ontwikkelde het bedrijf zich ook als producent en distributeur van spraakmakende films en TV-series.

De heropening van Cinema Cartoon’s in 2014 betekende een nieuwe stap in het cinemaverhaal. Dat wordt nu versterkt met de komst van Lumière Antwerpen en in 2022 met de opening van Lumière Mechelen.

Vanaf woensdag 18 december kan het publiek dagelijks bij Lumière Antwerpen terecht in twee optimaal uitgeruste bioscoopzalen voor een gevarieerde filmprogrammatie zoals het dat ook bij Cinema Cartoon’s gewend is.

Een week eerder, op 11/12 gaat de website live met alle info omtrent programmering, speciale events en ticketverkoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.