Nieuwe Release: COCOJR. // L’été Indien

coco JR

Joe Dassin begon zijn zangcarrière in 1964, het geboortejaar van Cocojr. Hij stierf op 20/08/1980, exact 22 jaar voor de geboorte van Coco’s jongste zoon Yaro (°20/08/2002).

Coco leerde Joe Dassin en zijn repertoire kennen via ‘Chansons à la carte’ het muziekprogramma op zondagavond op de toenmalige RTB (1972-1983).

L’été Indien werd geschreven door Toto Cotugno, Pasquale Losito en Vito Pallavicini, heette oorspronkelijk ‘Africa’ en werd eerst opgenomen door Albatros, de groep van Cotugno & Losito. Zij schreven ook ‘Oasis’, later als ‘Et si tu n’existais pas’ onsterfelijk gemaakt door, et oui: Joe Dassin.

Toen Coco een reggae-versie wou maken van l’été Indien, kwam er bij het bewerken al snel een tango-sfeer bovendrijven. Geen toeval, dixit Coco:

‘Tango is eind 19e eeuw ontstaan aan de oevers van de Rio de la Plata, in Buenos Aires in Argentinië en Montevideo in Uruguay.

Daar vermengde de dans en muziek van nakomelingen van zwarte slaven zich met die van seizoenarbeiders en immigranten uit Europa (de helft uit Italië en een derde uit Spanje) en van gaucho’s, Zuid-Amerikaanse cowboys, die op zoek naar werk naar de stad waren getrokken.

Tussen 1830 en 1950 zijn 3.500.000 Italianen naar Argentinië geëmigreerd. Naar schatting zijn er nu zo’n 17.000.000 Argentijnen met Italiaanse voorouders (ongeveer 37% van de bevolking), waardoor het de grootste etnische groep van het land is.

De grootvader van Astor Piazzolla, Pantaleón Piazzolla, werd geboren in Puglia in Italië. De in Mar del Plata in Argentinië geboren Astor (°11/03/1921) kreeg in 1973, na een periode waarin hij uitzonderlijk veel werken had geschreven,een hartaanval, waardoor hij het wat rustiger aan moest doen. Hij besloot naar Italië te verhuizen, waar hij onder andere ‘Libertango’ opnam.’

Een ode aan Joe Dassin, Toto Cotugno, Astor Piazzolla en Grace Jones… Of, hoe een oorspronkelijk Italiaans, in ’t Frans gezongen/gesproken nummer, over een romance tijdens een Indian Summer in Noord America, kan leiden tot een even gewaagd als geslaagd huwelijk tussen reggae en tango.

 De ideale soundtrack bij een mooie nazomerdag:

L’été Indien van Cocojr.

Bandoneon: Gwen Cresens,

Dwarsfluit: Jan Eggermont

Flugel: Olivier Bodson

Drums: Patrick Dorcean

Bas: Roberto Mercurio

Piano: BabL

Gitaar: Pallieter Van Buggenhout

Backing vocals: Mo Harcum, Chantal & Steve Kashala

De single “L’été Indien” van COCOJR. is sinds vrijdag 20 september ’19 verkrijgbaar als digitale download en via de courante streamingplatforms.

Het nummer maakt ook deel uit van de tracklisting van het album ‘Rediscovered’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.