Nieuwe fictie ’13 Geboden’ vanaf maandag bij VTM

13 Geboden
©Medialaan

Een misdadiger die de wereld een geweten wil schoppen en bij elk van zijn gruweldaden teruggrijpt naar de 10 geboden. Een rechercheur die net voor zijn pensioen op een zijspoor wordt gezet. En een ambitieuze agente die enthousiast in het vak stapt.

Dirk Van Dijck en Marie Vinck leiden een topcast en openen de jacht op de seriedader die ondanks de wreedheid van zijn misdaden, steeds populairder lijkt te worden.

De spannende thrillerreeks ’13 Geboden’ neemt de kijker mee in een wereld die minder ver van de maatschappij staat dan we vermoeden. Een steeds populairder wordende seriedader, die de bijnaam ‘Mozes’ krijgt, wil ons op een brutale, weliswaar ongeoorloofde manier, een spiegel voorhouden en aanklagen dat sommige waarden en normen steeds meer vervagen, of gewoonweg helemaal verdwijnen.

Gij zult niet doden, niet liegen, geen overspel plegen, uw ouders eren,… de 10 geboden hebben serieus aan kracht en betekenis ingeboet. En al zou de seriedader een punt hebben dat sommige van die waarden wat uitgehold zijn in deze moderne tijden waarin mensen proberen te overleven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien… zelfs dan kan men zich onmogelijk neerleggen bij zijn gewelddadige reactie op de zogezegde normvervaging.Maar wat als ‘Mozes’ glashelder kan bewijzen dat iemand die een schijnbaar normaal leven leidt in werkelijkheid een actieve pedofiel is? En wat als die onthulling een regelrechte, middeleeuwse heksenjacht ontketent en de populariteit van de seriedader een ongekende hoogte bereikt?

De jacht van twee inspecteurs op een misdadiger
Regisseur Maarten Moerkerke: ‘Wat me aantrok, is dat ’13 Geboden’ geen typische ‘whodunnit’ is maar veeleer de onmogelijke jacht van twee inspecteurs op een misdadiger die hen door zijn misdaden niet alleen confronteert met het zogenaamde moreel verval in onze maatschappij, maar minstens evenzeer met de persoonlijke chaos in hun eigen leven. Nog ver voor het einde maakt de kijker uiteindelijk kennis met ‘Mozes’ maar dat houdt hem niet tegen, net zo min als er in de Bijbel maar 10 Geboden zijn…’

Dirk Van Dijck speelt Peter Devriendt, Hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Peter Devriendt komt na een jaar ziekteverlof – een burn-out – én een carrière van 30 jaar, nog één jaar werken vooraleer hij op pensioen kan gaan. Zijn privéleven is een puinhoop en niet alleen moet hij nu, min of meer ongewild, het onderzoek naar de seriedader leiden, ook krijgt hij er een onverwachte partner bij. Toch bijt hij zich vast in de zaak alsof hij het voorbije verloren jaar, én in een ruk zijn hele carrière, op die manier kan goedmaken. Al vindt hij dat er in zijn laatste grote opdracht voor hem geen lijntjes meer zijn waarbinnen hij moet kleuren.

Marie Vinck speelt Vicky Degraeve, Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Vicky Degraeve was agente bij de POSA (protectie-observatie-steun-arrestatie-team). Na een auto-ongeval een jaar geleden, heeft ze een Spartaanse revalidatie doorlopen maar die volstaat niet om te voldoen aan de zeer hoge fysieke eisen van het arrestatieteam. Vicky houdt de eer aan zichzelf en beslist om Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie te worden, de nieuwe partner van Peter Devriendt. Ze is echter niet alleen fysiek, maar ook mentaal gehavend. Vicky zat immers zelf achter het stuur en haar moeder ligt nog steeds in coma.

Andere rollen zijn er voor Karlijn Sileghem, Bert Haelvoet, Tom Ternest, Katelijne Verbeke, Ella Leyers, Line Pillet, Hans De Munter, Jeroen Perceval, Kim Hertogs, Gökhan Girginol, Koen Van Impe, Ludo Hoogmartens, Kristine Van Pellicom, Hilde De Baerdemaeker, Joke Devynck, Kürt Rogiers, Matthieu Sys, Joren Seldeslachts, Erkan Albay, Lotte Pinoy en Stefaan Perceval.

Maarten Moerkerke regisseert en producent is Dirk Impens.

Aflevering 1
Een Vlaamse provinciestad wordt opgeschrikt door de moord op een 16-jarig Turks meisje, dat brutaal de keel werd overgesneden. De federale gerechtelijke politie vermoedt dat het om een eremoord gaat en heeft al snel een verdachte, maar geen bewijs. De man lijkt vrijuit te zullen gaan maar een dag later wordt hij levend, maar zwaar verbrand teruggevonden onder een brug met op één van de pijlers de in graffiti gespoten boodschap ‘Bovenal bemin 1 God’. De politie staat voor een raadsel dat alleen maar groter wordt als de vermoedelijke dader kort daarop een tweede maal toeslaat.

’13 Geboden’, vanaf maandag 10 september om 21.50 uur bij VTM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.