Nieuw voedingsprogramma ‘Over eten’ vanaf 20 april op Eén

©VRT

Op woensdag 20 april start het nieuwe voedingsprogramma Over eten met Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen op Eén. Nooit eerder was de wil bij de Vlaming om bewust en gezond te eten zo groot als vandaag. Maar nooit eerder zijn we zo overspoeld met – soms tegenstrijdige – berichten, dat we door de bomen het bos niet meer zien.

Over eten speelt in op die toenemende nood bij de Vlaming om te weten wat er precies in onze voeding zit. Ook Kobe en Danira willen duidelijkheid over wat nu goed is en wat niet: zijn smoothies wel gezond? En zitten er in alle voedingsmiddelen kleurstoffen?

Alles wat je nog niet wist, maar ongetwijfeld wilt weten, over eten. Over wat we op ons bord scheppen, in ons glas gieten en in onze supermarktkar leggen.

Over eten: vanaf 20 april elke woensdag om 20.35 uur op Eén.


 

©VRT
©VRT

Geen kookprogramma

Er zijn al veel programma’s over voeding op de buis. Maar toch is Over etenuniek in Vlaanderen: geen kookprogramma, geen spelprogramma, geen wedstrijd tussen hobbykoks, geen programma over mistoestanden in de wereldwijde voedingsindustrie. Maar wat is Over eten dan wel?

Over eten wil vooral duidelijkheid brengen: duidelijkheid over wat er in ons voedsel zit. Elke uitzending gaan Kobe en Danira op onderzoek uit: is volkorenpasta beter voor ons dan aardappelen of quinoa? En wat zijn de eetgewoontes van Bart De Wever na zijn dieet?

Kobe en Danira reiken daarnaast ook oplossingen en alternatieven aan. Ze praten met voedingsexperts en gaan op ontdekking in de wondere en soms verwarrende wereld van eten.

Kobe Ilsen & Danira Boukhriss Terkessidis

Kobe en Danira zetten beiden hun eerste stappen bij Vlaanderen Vakantieland. Kobe is daarnaast vooral bekend van Volt, het consumentenprogramma dat hij van 2008 tot 2015 presenteerde. Danira werkt sinds 2013 als reporter voor Het Journaal en presenteert ook Koppen XL. Samen speelden Kobe en Danira eind vorig jaar de finale van De slimste mens.

De rubrieken

Verhalen over eten

Kobe en Danira presenteren elke uitzending vanuit een vaste locatie in Gent, die dienst doet als redactie voor Over eten. Iedere uitzending werpen Kobe en Danira elk een actuele voedingsvraag op: zijn smoothies zo gezond als ze eruit zien? Wat doen kleurstoffen in onze voeding? Is brood een dikmaker?

Vanuit hun Gentse uitvalsbasis brengen Kobe en Danira verslag uit van hun zoektocht, confronteren ze elkaar met hun bevindingen en nodigen ze experts uit om de resultaten te kaderen: diëtisten, voedingsdeskundigen, professoren, en artsen komen langs om vanuit hun expertise duiding te geven.

Wat eet…

Kobe of Danira gaat elke aflevering op pad met een BV die een opvallend en interessant eetverhaal te vertellen heeft. Kobe volgt onder andere Bart De Wever: hoe is hij vermagerd? En wat betekent dat voor zijn eetgewoonten vandaag? Danira trok een dag op met tieneridool Ian Thomas, sinds anderhalf jaar overtuigd veganist. Wie of wat heeft hem daartoe overtuigd? En is dat doenbaar, veganistisch leven?

De weg van…

Voor iets op ons bord belandt, heeft het meestal al een hele weg afgelegd. Over eten reconstrueert elke week de weg van een ingrediënt tot aan het resultaat op ons bord. Maar die weg wordt achterstevoren getoond: van het eindproduct naar het beginingrediënt. Van konijn met pruimen helemaal terug naar een levend konijn. Van een suikerklontje terug naar de biet op het veld. En van chips in het zakje terug naar de aardappel. Fascinerend en soms confronterend.

De quiz

Kobe en Danira stellen elke week ergens in Vlaanderen hun draaiende tafel op. Op die tafel staan vier producten. Een ervan is het antwoord op onze voedingsvraag: wat bevat het meeste suiker? Wat bevat het minst aantal calorieën? Voedingsexperte Annick Verween geeft steeds het – soms verrassende – juiste antwoord.

 

Over eten: vanaf 20 april elke woensdag om 20.35 uur op Eén.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.