Nieuw op Canvas: Therapie

Therapie
©Canvas

In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer.

De achtdelige reeks Therapie geeft ons voor het eerst een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, en de problemen waar zij mee worstelen.

Acht weken lang, vanaf woensdag 20 maart om 21.20 u. op Canvas.

Therapie is een programma van Panenka voor Canvas.


De spreekkamer van de therapeut, de ziel van de cliënt

Zes therapeuten openen in Therapie de deur van hun spreekkamer:

  • Prof. dr. Sarah Bal – psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
  • Jaak Beckers – psycholoog en gedragstherapeut
  • Gert De Kinder – psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
  • dr. Bie Peuskens – arts, psychiater en systeemtherapeut
  • Luc Van de Ven – klinisch ouderenpsycholoog
  • Hadi Waelkens – psycholoog, seksuoloog en systeemtherapeut

Maandenlang registreerden onbemande camera’s in alle discretie de sessies van de therapeuten en hun cliënten. Zo wordt de intimiteit van de gesprekken en de anonimiteit van de cliënten gerespecteerd. De patiënten zijn niet herkenbaar, maar ze laten wel in het diepst van hun ziel kijken. Ze zeggen wat elders niet gezegd kan worden en spreken uit wat ze zelf vaak amper durven voelen. Hier hoor je wat recht uit het hart komt en wat al jaren op de lever ligt.

Therapie
©Canvas

Zo verscheiden als het leven

De verhalen in Therapie zijn zo verscheiden als het leven zelf. De therapeuten gaan aan de slag met moeilijkheden rond trauma’s, fobieën, depressie, angst, hechting, scheiding, opvoeding, partnerkeuze, ouder worden en afscheid nemen.

Een man meldt zich aan omdat hij niet meer wil samenzijn met zijn vrouw, die in behandeling is voor kanker. Een weduwe is in de war omdat ze niet rouwt om haar overleden echtgenoot. Een man van middelbare leeftijd leert om te gaan met de angst om zijn dominante moeder teleur te stellen. Een tienjarige jongen is bang dat hij nooit nog nieuwe vriendjes zal vinden. Een vrouw kan maar niet kan kiezen tussen een man die haar niet ziet staan en haar partner, die haar verstikt.

Hoe banaal een vraag aan een therapeut op het eerste gezicht soms lijkt, zo snel raakt een verhaal aan de grote existentiële thema’s en levensvragen rond liefde, dood, rouw, eenzaamheid en geluk.

therapie
©Canvas

De wereld van de therapeut

Therapie kijkt ook binnen in de wereld van de therapeuten zelf. Hoe verwerken zij hun sessies, wat nemen ze mee naar huis en hoe gaan ze te werk? Ze stellen niet alleen hun therapieruimte, maar ook zichzelf en hun beleving open.

In elke aflevering komen een drietal therapeuten aan bod, met grote en kleine verhalen van verschillende cliënten. Beelden van de sessies worden afgewisseld met reflecties van de therapeuten. De verhalen van de patiënten worden in één aflevering afgerond. De afleveringen staan dus op zichzelf.

Therapie geeft op die manier in acht afleveringen voor het eerst een inkijk in de wereld van de psychotherapie en de worstelingen en verlangens in ons eigen leven.

Meer informatie op canvas.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.