Nieuw op Canvas: De weekenden

Canvas
©Canvas

De weekenden is een human-interestreeks met Joris Hessels over negen mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen.

Het gaat om mensen die willens nillens de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of die noodgedwongen de draad terug moeten opnemen. Negen verschillende levensverhalen die vaak ver uit elkaar liggen, maar onverwachts soms heel gelijkend zijn. Geregeld komen de negen een weekend samen om naar elkaar te luisteren en naar elkaars beelden te kijken.

Joris Hessels, bekend van Radio Gaga, is gastheer, luisterend oor, compagnon de route en vriend. De weekenden is een verhaal over groepsdynamiek, verbondenheid en over de onvoorspelbaarheid van het leven.

En de kijkers zijn daarvan de bevoorrechte getuigen. Twee afleveringen per week, die telkens het verslag zijn van één weekend.  In totaal 14 afleveringen. Op woensdag en vrijdag om 21.20 u., vanaf woensdag 12 december. Op VRT NU worden de twee afleveringen telkens al op woensdag aangeboden.


“De weekenden is een ode aan het leven, in al zijn complexiteit en z’n herkenbaarheid. En aan de vriendschap. Ik ben blij dat ik de ‘maïzena’ van het programma mag zijn. Ik kan niet wachten om alle negen deelnemers aan de kijkers voor te stellen.”
Joris Hessels

Negen mensen die elkaar (nog) niet kennen

In De weekenden ontmoet Joris Hessels negen mensen die zichzelf één jaar lang filmen, tijdens hun belangrijke jaar 2018. In de loop van dat jaar gaan ze geregeld samen op weekend. Op het rustige, afgelegen domein van wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge nemen ze de tijd om naar elkaars verhaal te luisteren, naar elkaars beelden te kijken, en elkaar goed en slecht nieuws te vertellen. Zo blikken ze terug op de afgelopen periode, leren ze elkaar beter en beter kennen.

Negen heel verschillende mensen

2018 is voor alle deelnemers van De weekenden een sleuteljaar, een nieuwe wending. Het is een keerpunt waarvan ze zelf de motor zijn, of waartoe ze door de omstandigheden gedwongen worden. De weekenden is een aaneenschakeling van kwetsbare portretten en openhartige getuigenissen: zoals die van een jonge Brusselse hiphopper, een bioboerin, een transgender, een Syrische vluchteling of een jongparkinson-patiënt.

Joris Hessels

Joris Hessels (38) is acteur en tv-maker, en bekend van Radio Gaga. 2018 is ook voor hem een buitengewoon jaar, want hij leert negen bijzondere mensen kennen. Negen mensen met wie hij regelmatig op weekend gaat. Hij luistert naar hun verhalen, kijkt naar hun zelfgemaakte beelden, deelt lief en leed met hen. Eén jaar lang. Een jaar waarin stevige vriendschapsbanden worden gesmeed, levenslang.

De locatie

Het domein Haksberg in Tielt-Winge is rustig gelegen, ver weg van de bewoonde en bewogen wereld. Het is een wijndomein met twintig hectare bos en park in het Hageland. Met zijn langzaam rijpende druiven staat de wijngaard symbool voor het voortschrijden van de seizoenen. De deelnemers vinden er een oase van rust en alles wat nodig is voor een weldadig weekend. De groepsgesprekken vinden plaats op het wijnterras van het domein, vlakbij het landhuis.

De opnames

De negen deelnemers hebben elk een kleine camera gekregen om gedurende het volledige jaar 2018 hun eigen leven in beeld te brengen. Die manier van werken staat borg voor een uiterst persoonlijke en intimistische benadering, met een verregaande vrijheid en onafhankelijkheid ten opzichte van de programmamakers.

Die intimistische aanpak komt ook terug tijdens groepsgesprekken. De deelnemers zitten dan samen om naar elkaars verhalen te luisteren en naar elkaars beelden te kijken. De registratie daarvan gebeurt met een achttal onbemande, computergestuurde hoogkwalitatieve camera’s. Door de afwezigheid van cameramensen of andere technici praten de deelnemers openhartig en vergeten ze haast de aanwezigheid van camera’s. De unieke soft- en hardware die wordt gebruikt tijdens de groepgesprekken, werd ontwikkeld door Azilpix, een spinoff van het Expertisecentrum voor Digitale Media van UHasselt. Door de digitale mogelijkheden van dit systeem kunnen de beelden achteraf gemakkelijk gecorrigeerd, geherkadreerd en bewerkt worden.

De weekenden is een programma van De chinezen voor Canvas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.