Nieuw Boek: Vluchten hoeft niet meer

Over Vluchten hoeft niet meer:

Europa heeft af te rekenen met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden mensen uit Syrië en andere conflictgebieden waagden de riskante oversteek naar de Europese kusten. Een deeltje van hen kwam in Vlaanderen terecht. Maar wat wacht hun hier? Hoe denken ze in onze steden en gemeenten hun leven weer op te bouwen en aan een toekomst te werken? Hoe springen ze om met onze waarden en gebruiken? En welke mentale wonden hebben de oorlog in hun thuislanden en de vele obstakels onderweg geslagen?

Joost Devriesere en Jessica Dobbelaere gingen op bezoek bij drie vluchtelingengezinnen en schreven hun ervaringen neer: van hun zorgeloze leven voor de oorlog tot de moeilijke integratie die hen hier wacht. Ze gaan langs bij beleidsmakers en deskundigen, en bij mensen die – elk op hun manier – de handen uit de mouwen steken om vluchtelingen te verwelkomen en te begeleiden. Komen onder meer aan het woord: de gastgezinnen van het Kortrijkse buddy- project, vrijwilligers die actief zijn/waren langs de Balkanroute en in het vluchtelingenkamp van Duinkerke, de Syrisch/Nederlandse traumapsychiater Aram Hasan, Groen-senator Petra De Sutter (ondervoorzitter van de Migratiecommisie van de Europese Raad), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de Internationale Organisatie voor Migratie, rockband ID!OTS…

Om de proef op de som te nemen, nam Joost Devriesere zélf een asielzoeker onder zijn vleugels. Hij schreef zijn ervaringen neer in een dagboek.

Vluchten hoeft niet meer is een laagdrempelig, meeslepend boek over mensen op de vlucht en over zij die hun steentje bijdragen om hen te helpen integreren.

Uitgeverij Houtekiet

264 blz.

ISBN: 9789089244536

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.