Nieuw Boek: Pietpraat – Zwarte Piet in België (bestel je BOEK hier!)

zwarte piet
©VBKU

Iedere winter steekt dezelfde discussie de kop op. Mag Zwarte Piet blijven of niet? De brave knecht wordt jaarlijks geanalyseerd, beschimpt en verdedigd en dat werpt een schaduw over een van de oudste kinderfeesten in ons land. Lange tijd werd de controverse gezien als een Nederlands probleem, maar in 2013 waaide de discussie over naar België. Opmerkelijk genoeg is er bijna geen informatie voorhanden over hoe de figuur zich in België heeft ontwikkeld.

In dit boek worden voor het eerst gegevens over de evolutie, diversiteit en receptie van Zwarte Piet in Vlaanderen, Brussel en Wallonië gebundeld. Daarnaast geven experten tekst en uitleg bij de controverse. Waarom ligt de figuur internationaal zo moeilijk? Hoe valt de beschuldiging van racisme te verklaren? En waarom maakt Zwarte Piet zoveel emoties los?

Met bijdragen van Bambi Ceuppens, Heleen Debeuckelaere, Ann Driessen, Evelien  Jonckheere, Vanessa Joosen, Françoise Lempereur, Hugo Matthysen,  Laura Nsengiyumva, Rik Pinxten, Mireille-Theusi Robert, Sofie Van  Bauwel, Bruno Vanobbergen en Els Veraverbeke.

Bambi Ceuppens is als doctor in de antropologie verbonden aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, België.  Ze is gespecialiseerd in het Belgische koloniale verleden en hoe we daar vandaag mee omgaan.

Pietpraat is een uitgave van Houtekiet. ISBN  978 90 8924 675 2. Prijs  € 21,99.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.