Nieuw Boek: Jihadi John – De radicalisering van een westerse moslim

29 juni is het precies twee jaar geleden dat IS het wereldwijde kalifaat claimde. Jaren waarin IS aanslag op aanslag pleegde – ook hier bij ons. Jaren waarin onthoofdingsvideo’s werden verspreid. Daarin trad steeds een jonge, gemaskerde man op, die sprak met een Brits accent. ‘Jihadi John’, werd hij in de media genoemd. Mohammed Emwazi luidde zijn echte naam. Juist het feit dat IS in zijn weerzinwekkende video’s een westerling als hoofdbeul inzette, zette ertoe aan dat het Westen de aanval op IS opende. Op donderdagavond 12 november 2015, enkele uren voordat de aanslagen in Parijs plaatsvonden, werd Jihadi John gedood door een drone-aanval.

Het ontstellende verhaal van deze Mohammed Emwazi, wordt beschreven in het boek Jihadi John: De radicalisering van een westerse moslim. Het boek is geschreven door de Britse onderzoeksjournalist Robert Verkaik, de enige journalist die Jihadi John ooit heeft gesproken. Verkaik deelt daarin het niet eerder gepubliceerde interview dat hij met Emwazi heeft gehouden, evenals de volledige mailwisseling daaromheen.

Verkaik beschrijft hoe hij in december 2010 wordt benaderd door Mohammed Emwazi. Emwazi had in de Britse krant The Independent een artikel van Verkaik gelezen over hoe Somalische jongeren door de Londense politie werden lastiggevallen. Emwazi vertelde Verkaik zijn eigen verhaal. Emwazi was er obsessief van overtuigd dat de politie en de inlichtingendiensten hem volgden en hinderden. Hij had al meerdere klachten ingediend bij de Britse ombudsman. Verkaik sprak lang en veel met Emwazi, maar tot een artikel kwam het niet. De autoriteiten wensten niet mee te werken aan het verhaal.

Dat Emwazi meer was dan een potentiele terreurverdachte ontdekte Verkaik toen de weerzinwekkende onthoofdingsvideo’s van IS opdoken en hij de stem herkende. De inlichtingendiensten bevestigden Verkaiks vermoedens: Jihadi John was Mohammed Emwazi, de ooit zo keurige en nette zoon van een Koeweitse politieagent uit Londen – die in 2011 overigens al een nacht werd vastgehouden op Schiphol, op basis van verdenking van radicalisering.

In Jihadi John vertelt Verkaik Emwazi’s hele verhaal, inclusief de laatste momenten toen hij in Raqqa in een auto stapte en door een drone-aanval van de Amerikanen om het leven werd gebracht. Maar Verkaik stelt ook de vraag waarom Emwazi en andere jonge moslims zich in zulke getale aansluiten bij IS. Creëren onze westerse veiligheidsdiensten soms juist de vijanden die we proberen te verslaan?

Over Jihadi John

Jihadi John (17 augustus 1988 – 12 november 2015) was de bijnaam van een lid van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (IS). Jihadi John trad regelmatig op als gemaskerde beul in de propagandistische video’s waarin gijzelaars op grove wijze onthoofd werden.  ‘Jihadi John wilde een maximum aan drama. Hij had een antiek kromzwaard meegenomen en een Glock-pistool. Die Glock zette hij op mijn hoofd en hij haalde de trekker over. Klik. Klik. Klik. Een nepexecutie. Maar zelfs zo’n vreselijke intimidatie stelde hem niet tevreden,’ vertelt Javier Espinosa, één van zijn gijzelaars.

Jihadi John kwam om door een drone-aanval van de Amerikanen in Raqqa. Een van de Amerikaanse legeraanvoerders noemt hem een beest. ‘Zijn dood maakt de wereld weer een betere plek.’ Binnen de IS wordt Jihadi John echter geprezen om zijn daden. Zo schrijft IS-magazine Dabiq dat ‘hij de shahida (de martelaarsdood) stierf. Hij verwierf eindelijk het martelaarschap dat hij voor de zaak van Allah al zo lang had nagestreefd.’

Over de auteur

Robert Verkaik is een freelance journalist die voor de Sunday Telegraph, Sunday Times, Mail on Sunday, Daily Mail en de Independent schrijft. In 2010 werd hij genomineerd voor de Orwell Prize voor zijn artikelen over jonge moslims. In het boek Jihadi John: De radicalisering van een westerse moslim staat de ontwikkeling van een tiener in Londen naar een terrorist centraal, iets wat elke westerse jonge moslim die radicaliseert kan ‘overkomen’.

Boekgegevens

Jihadi John: De radicalisering van een westerse moslim | Robert Verkaik | Uitgeverij Omniboek | ISBN 9789401908238) | verschijnt 31 mei 2016 | € 19,50

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.