New Release: THE SCABS – FAVOURITES

The Scabs
©PIAS

Het is waar: amper een maand na de dood van Willy Willy valt de timing van deze jubileumplaat ongelukkig. Niemand had kunnen voorzien dat het zo snel bergaf zou gaan met de meest legendarische rockgitarist van het land en de leegte die hij achterlaat valt met geen maat uit te drukken.

‘FAVOURITES’ VOORBESTELLEN? KLIK HIER

De release van deze nieuwe compilatie stond gepland voor januari maar helaas liep het anders…  Willy Willy werkte echter nog actief mee aan dit project. Favourites is namelijk niet zomaar een zoveelste Greatest Hits. Zo bestaan er al een paar en daar valt voorlopig weinig aan toe te voegen. Nee, dit is een persoonlijke terugblik op veertig jaar carrière door de hoofdrolspelers in het verhaal: Guy Swinnen, Frank Saenen en Willy Willy, the man so nice they named him twice.

De plannen voor deze jubileumplaat werden vorige zomer al gesmeed, nog voor het nieuws van Willy z’n ziekte binnen de band bekend raakte. “We hebben toen elk een lijstje met onze tien favoriete Scabs-nummers gemaakt”, vertelt Guy. “Daaruit zag je duidelijk dat we alle drie onze eigen smaak hebben. Willy was de echte rocker. Die hield van rechttoe rechtaan gitaren. Zelf ben ik een grote Dylan-fan, iets waar de anderen altijd de ogen bij ten hemel sloegen. En Frank wilde er bijvoorbeeld graag ‘Why?’ op, een wat vergeten nummer uit de Singles-compilatie uit 2010. Dergelijke keuzes zorgen ervoor dat dit overzicht toch nog verrassend is wanneer je al onze hits al kent. Er waren ook een handvol songs die we allemaal goed vonden. ‘Robbin’ The Liquor Store’ was bij iedereen in de groep favoriet. Zéker bij Willy. Die keek er tijdens optredens altijd naar uit om dat nummer live te spelen.”

 Jazeker: alle classics staan erop. Vaak zelfs in een verrassende versie. Neem ‘Matchbox Car’, live opgenomen in Helsinki. Belangrijk omdat het de eerste keer was dat Willy Willy dit nummer speelde en je hoort zijn jeugdige honger létterlijk uit de snaren springen. Of luister naar ‘I Need You’, live opgenomen tijdens de Unplugged-tournee in de Ancienne Belgique. “Ik vind deze uitvoering eerlijk gezegd beter dan het origineel”, zegt Guy er zelf over. “We hebben die song daar echt opnieuw gecomponeerd. Oorspronkelijk was het een tamelijk cliché I Love rock-‘n-roll-achtig nummer. Deze versie klinkt veel meer hedendaags. Dat geldt wat mij betreft voor al de akoestische versies op dit overzicht. Vroeger hadden we tijdens concerten vaak moeite om songs uit de eerste en de tweede fase van The Scabs samen te voegen tot een coherente set. Door ze unplugged te spelen pasten ze wél bij elkaar. We werden gedwongen om op creatief vlak uit onze pijp te komen.”

The Scabs is op die veertig jaar uitgegroeid tot één van de meest iconische bands in de Belgische rock. Een groep met een indrukwekkend palmares, bovendien. Minstens driekwart van de songs op Favourites staat in ons collectief geheugen gebeiteld. Hits, gouden platen, uitverkochte tournees, legendarische optredens op Rock Werchter en Marktrock Leuven, de spraakmakende reünieconcerten in de Ancienne Belgique… en -eindelijk- de lifetime achievement award op de MIA’s onlangs. Het repertoire blijft trots overeind, en Royalty In Exile – ruim vertegenwoordigd op Favourites, ook- wordt intussen erkent als een mijlpaal. “Op die plaat viel alles in de plooi; we hadden onze definitieve line-up gevonden en iedereen in de band bracht zijn eigen persoonlijkheid mee. De lat werd hoger gelegd en dat heeft ons beter gemaakt. Als rockband werd je eind jaren tachtig, begin jaren negentig alleen op de radio gedraaid als je een ballad uitbracht. ‘Hard Times’ was ons visitekaartje naar een breed publiek. Maar voor de volgende plaat wilden we niet wéér met een ballad aankomen. Dus toen namen we ‘Don’t You Know’ op, een pure popsong. En dat werd gelukkig ook een hit.”

De 40 Years-jubileumtournee van The Scabs loopt nog tot in mei. Wat een feest had moeten zijn, is nu een eerbetoon geworden. “We proberen er elke avond een viering van te maken, maar ik heb het er ontzettend moeilijk mee” vertelt Guy. “Ik haal wel troost uit de muziek, maar elk optreden drukt me ook opnieuw met de neus op de feiten: Willy is er niet en hij komt niet terug. Ik mis hem enorm. Na de dood van Berre en Fons wordt het stilaan een risicoberoep om bij The Scabs te spelen. Na deze tournee lassen we een lange rustpauze in. Dat zal nodig zijn, want emotioneel is het ontzettend zwaar nu.  Hoe het nu verder moet, kan ik onmogelijk zeggen. Daar praten we nu niet over. Frank en ik waren altijd al de songschrijvers, maar Willy en Fons hadden élk een eigen stijl die je uit de duizenden kon herkennen. Als er nog een toekomst voor The Scabs is weggelegd, zullen we onszelf moeten heruitvinden. En als het hierbij blijft, denk ik dat we trots mogen zijn met wat we verwezenlijkt hebben.”

‘Favourites’ verschijnt op 22 maart bij [PIAS]

Tracklisting:

 1.         Nothing On My Radio (Live @ AB 2007)
 2.         Turn it up
 3.         I Need You (Live ’Unplugged Power Off tour’ @ AB)
 4.         Waste My Breath
 5.         So Called Friends
 6.         Better Off Without Me
 7.         Don’t You Know
 8.         Time
 9.         Robbin’ The Liquor Store
 10.         Matchbox Car (Live @ Harrald’s – Helsinki)
 11.         Mesa Boogie Feedback
 12.         Why?
 13.         Hard Times
 14.         Crystal Eyes (Remix ’92)
 15.         Tonight
 16.         Seven Seas
 17.         She’s Jivin’ (Live ’Unplugged Power Off tour’ @ AB)
 18.         Crime Wave (Live ’Unplugged Power Off tour’ @ AB)
 19.         Jodie (Live ’Unplugged Power Off tour’ @ AB)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.