Nederlandse ‘Theater van de Lach’ van John Lanting stapt 21e eeuw in met The Play That Goes Wrong

©Alastair Muir

De Britse theaterhit The Play That Goes Wrong is de eerste coproductie van Theatertainment (het productiehuis achter De Komedie Compagnie) en het Amsterdamse Bos Theaterproducties. Dit doen zij onder de vlag van het ‘Theater van de Lach’ van John Lanting. Hiermee zetten zij in de 21e eeuw samen het gedachtegoed van de beroemde Nederlandse komedie-acteur voort in de theaters van onze noorderburen. In de traditie die Lanting in de jaren ‘70 startte gaan zij de komende jaren vernieuwende, komische theatervoorstellingen brengen. Krachten bundelen en expertise delen, met het ‘Theater van de Lach’, gebeurt het over de grenzen heen. Een unicum in het Nederlandse en Vlaamse theaterlandschap.


‘Theater van de Lach’
De Nederlandse komedie-acteur John Lanting wordt op zijn 86ste verjaardag nog steeds De Koning van de Klucht genoemd. Hij is sinds de oprichting van De Komedie Compagnie in 2008 in Antwerpen een fervent fan geworden van het Vlaamse gezelschap. Hij schenkt hen nu zijn merknaam ‘Theater van de Lach’ om in Nederland komische theatervoorstellingen onder te produceren. Initiatiefnemers Dirk Van Vooren en Nico Warrinnier vonden in Bos Theaterproducties de ideale partner om dit avontuur concreet uit te stippelen voor de Nederlandse markt.

Geloofwaardig spelen als verantwoordelijkheid
In 1971 richtte John Lanting het Theater van de Lach op en bracht tot 1996 ieder jaar een klucht op de planken in Nederland en België. Vanaf 1973 werden de voorstellingen bovendien op televisie uitgezonden. Lanting besloot op het hoogtepunt te stoppen en zette in 1996 een punt achter het ‘Theater van de Lach’. Vandaag, 29 april is meteen een symbolische datum want exact 20 jaar geleden, op 29 april 1996, speelde John Lanting in Gouda zijn allerlaatste voorstelling van het ‘Theater van de Lach’. In totaal speelde hij zo’n 3.300 voorstellingen voor meer dan dan 2 miljoen mensen. Zijn ‘Theater van de Lach’ was een instituut. Lanting is dan ook verheugd dat zijn gedachtegoed nu voortleeft; “Een klucht is alleen goed als hij geloofwaardig gespeeld wordt. Ik geloof dat die verantwoordelijkheid bij de Vlamingen en Inge Bos in goeie handen is.”

‘The Play That Goes Wrong’ – in 2018 ook in Theater Elckerlyc in Antwerpen
Na succes op het Londense West End (winnaar Olivier Award: Best New Comedy) én op het Edinburgh Fringe Festival toert het ‘Theater van de Lach’ met een Nederlandse bewerking van deze hit in het najaar van 2017 door de Nederlandse theaters. De voorstelling werd jubelend ontvangen door de Engelstalige pers,  The New York Times noemde het stuk een ‘gut-busting hit’. In het voorjaar van 2018 komt er van deze komedie, onder de vlag van De Komedie Compagnie, een Vlaamse versie in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Stany Crets is dan regisseur van dienst van deze voorstelling met Vlaamse cast. In de voorstelling probeert een amateurtoneelgezelschap haar uiterste best te doen om een serieus moordmysterie op de planken te brengen. Zoals de titel al doet vermoeden gaat dat verre van vlekkeloos.

THEATER VAN DE LACH en The Play That Goes Wrong – PRAKTISCHE INFORMATIE

Producent The Play That Goes Wrong: BOS THEATERPRODUCTIES en THEATERTAINMENT

Alle info over ‘Theater van de Lach’ en over het aanbod vindt u op www.theatervandelach.nu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.