Multi-instrumentaal ensemble Penguin Cafe op 16 januari in De Roma

Penguin Cafe
Op 16 januari komt het multi-instrumentaal ensemble Penguin Cafe naar De Roma in Antwerpen met hun nieuwe album ‘Handfuls of Night’ onder de arm.

De muziek van Penguin Cafe kan je onmogelijk in één genre onderbrengen. Bezieler Simon Jeffes vond zijn inspiratie dan ook op een bijzondere manier. In de vroege jaren 70 had hij na een voedselvergiftiging enkele hevige koortsdromen. Daarin zag hij mensen in kamers in grote woonblokken, die enkel naar televisieschermen staarden en letterlijk naast elkaar leefden. In één kamer zat een muzikant achter een hele set instrumenten, maar hij had een hoofdtelefoon op. Er moet dus muziek hebben geklonken, maar niemand kon het horen.

Met zijn eigen Penguin Cafe Orchestra wilde Jeffes een plaats creëren waar mensen wél konden samenkomen om te genieten van muziek. Muziek die klonk hoe muziek volgens hem moest klinken, en die dus door allerlei stijlen werd beïnvloed. Simon Jeffes stierf in 1997, maar zijn zoon Arthur zet zijn levenswerk sindsdien verder als Penguin Cafe. Als je de groep hoort spelen, hoor je vanalles: Afrikaanse en Braziliaanse geluiden in de ritmes, minimalistische klassieke muziek in de strijkakkoorden, Aziatische invloeden in de harmonie, elektrische beats die doen denken aan Kraftwerk… Maar boven alles neemt de muziek je mee naar een nieuw dromerig universum.

“Culturally omnivorous instrumentals of considerable elegance and ingenuity
★★★★ — Mojo Magazine

In De Roma presenteert de unieke band het nieuwe album ‘Handfuls of Night’, de langverwachte opvolger van ‘The Imperfect Sea’ uit 2017, dat op 4 oktober uitkwam. En opnieuw komt de inspiratie voor de muziek uit onverwachte hoek. “Door een project met Greenpeace in 2018 ontdekte ik dat in Antartica vier soorten pinguïns leven, elk met hun eigen karakteristieken. Zij vormden de inspiratie voor de core pieces van het nieuwe album”, verklaart Arthur Jeffes. “Het gevoel van eindeloze ruimte en tijdloze schoonheid – typerend voor de natuur waarin de pinguïns leven – is de perfecte context om iets nieuws te creëren.”

Voor de fans van Ólafur Arnalds, Nils Frahm, Johan Johansson, Max Richter en Philip Glass.

Tickets voor het concert van Penguin Cafe op 16 januari in De Roma zijn meteen in verkoop via deroma.be

https://www.youtube.com/watch?v=EnqkthF1dsY

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.