Moederdag bij Eén: drie mooie portretten over moederschap

moederdag
©VRT

Met Moederdag voor de deur, brengt Eén vandaag drie intieme en inspirerende portretten over het moederschap, vanaf nu te bekijken op VRT NU. Drie bekende moeders trekken 24 uur op avontuur met hun zoon of dochter: Saartje Vandendriessche met dochter Mille (9), Siska Schoeters met zoon Lucien (8), en Marleen Merckx met dochter Britt (21).Alle drie brengen ze een dag en nacht quality time door met hun kind, en nemen ze de tijd om te genieten van wat echt telt. Tussendoor reflecteren ze over het moederschap en staan ze stil bij vragen waar elke ouder al eens over nadenkt: wat vinden zij belangrijk in de opvoeding van hun kind? Hoe beleven ze het moederschap? Wat is hun grootste zorg? En wat is hun mooiste moment?

moederdag
©VRT

Saartje trekt er 24 uur op uit met haar vrolijke dochter Mille (9 jaar). Mille woont telkens een week bij haar mama Saartje en een week bij haar papa.

“In het begin had ik het er niet zo moeilijk mee: je concentreert je een week op jouw kind als ze bij jou is, en de andere week op het werk. Maar nu ze ouder wordt, is dat elke keer wel moeilijk om ze af te geven.”

“Ik had schrik dat een kind in mijn leven een beperking ging opleggen. Maar dan besef je na een tijd dat dat helemaal niet zo is. Dat het een meerwaarde is, een cadeau dat je krijgt.”

“Ik denk dat de grootste uitdaging als ouder is om jouw kind niet te veel te willen sturen. Ik voel dat ik nu al bezig ben: ‘is die job niks voor jou?’ Daar moet ik eigenlijk mee stoppen. Het is belangrijk dat je haar zo veel mogelijk kan meegeven, en haar dan zelf laat beslissen waar ze naartoe wilt.”

Marleen werd moeder van Britt (21) op haar 40ste. Haar dochter Britt heeft het ouderlijk nest verlaten en zit al twee jaar op kot.

“Ik ben niet gelukkig met een nieuwe auto, of eens lekker gaan eten – dat zijn natuurlijk leuke dingen in het leven. Maar mijn dochter is het allerleukste. We zijn altijd heel blij als ze thuiskomt. Dat zal ook altijd zo blijven, binnen 20 jaar ook nog.”

“Ik kan alleen maar hopen dat mijn dochter weet dat ze bij mij met alles terecht kan. Als er iets scheelt, als ze liefdesproblemen heeft… Dat ze beseft dat ik er altijd ben voor haar. Je loopt door vuur voor je kind, hè. Voor iemand anders niet altijd, maar wel voor jouw kind.”

“Geen enkele ouder is perfect. En geen enkel kind is perfect. Wat is dan falen? Je kan alleen maar je best doen. Er zijn ogenblikken dat ik dacht: misschien ben ik er niet genoeg voor mijn kind. Maar beter een gelukkige moeder die er een beetje minder is, dan een moeder die ongelukkig is maar wel altijd thuis.”

Siska trekt erop uit met haar zoon Lucien (8). Daarnaast is ze moeder van Minnie (2,5) en plusmoeder van Leon (15) en Martha (13).

“Er zijn al veel momenten geweest waarvan ik dacht: ‘Oei Schoeters, niet goed bezig.’ De momenten dat je denkt ‘goed gedaan’, zijn zeer schaars. Ik ben geen geweldige voorbeeld. Op sommige vlakken wel, op andere niet.”

“Ik vraag me af of Minnie een minder zware peuterpubertijd heeft dan Lucien, of dat het aan mij ligt dat ik rustiger ben geworden. Ik denk dat je rustiger wordt in het moederschap. Van: ‘ik doe het wel oké.'”

“De tijd dat ik alleen ben met mijn kinderen, daar probeer ik quality time van te maken. Ik werk veel en ik ben veel weg, maar als ik bij mijn kinderen ben, probeer ik er echt iets leuks mee te doen. Dat moet niet altijd iets groots zijn.”

Moederdag: vanaf nu op VRT NU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.