Mart Smeets wint Theo Koomen Oeuvre Award 2019

Theo Koomen Oeuvre Award
Sportverslaggever Mart Smeets heeft de Theo Koomen Oeuvre Award 2019 gewonnen, voor zijn hele carrière als sportverslaggever. Dat is vandaag bekendgemaakt in Bert op 5 (KRO-NCRV NPO Radio 5). Het is voor het eerst dat een sportverslaggever de Oeuvre Award wint. De 72-jarige Smeets krijgt de onderscheiding voor de ruim veertig jaar waarin hij op radio en televisie verslag deed van grote sportevenementen, voornamelijk wielrennen, schaatsen en basketbal. Mart Smeets werd verrast door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma Bert op 5. Smeets ontving de Theo Koomen Oeuvre Award uit handen van NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman, de winnaar van vorig jaar.
Mart Smeets wordt door de jury geroemd om zijn enthousiasme, zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid. Juryvoorzitter Evert ten Napel: “Mart Smeets heeft decennialang op zijn karakteristieke manier belangrijke sportwedstrijden naar de Nederlandse huiskamers gebracht. Niet alleen weet hij een onuitputtelijke feitenkennis te koppelen aan een bloemrijke vertelstijl, die nooit verveelt. Verschillende sporten mochten profiteren van zijn vakmanschap. Basketbal, schaatsen en wielrennen; als Mart Smeets daarvan verslag deed, waanden de kijkers en luisteraars zich in het stadion, of langs het parcours van de Tour de France”.
Mart Smeets vindt het eervol om de Theo Koomen Oeuvre Award te mogen ontvangen. “Ik had iets met Theo, ik ben de enige van al die winnaars die met hem samengewerkt heeft. En die hem begraven heeft. Dus ik heb wel wat met Theo”.
De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is zeven jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het KRO-NCRV-programma van Bert Kranenbarg.
Eerdere winnaars:
2012:  Hans van Zetten (Goud voor Epke Zonderland op de Olympische Spelen)
2013:  Andy Houtkamp (Champions Leaguewedstrijd Ajax-FC Barcelona)
2014:  Jack van Gelder (De 2-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de WK-wedstrijd Nederland-Mexico)
2015:  Gio Lippens (De grote valpartij in de Tour de France van 2015)
2016:  Olav Mol (De eerste Grand Prix-overwinning van Formule 1-coureur Max Verstappen)
2017:  Sinclair Bischop en Dennis van Eersel (Kampioenswedstrijd van Feyenoord voor RTV Rijnmond)
2018:  Sebastiaan Timmerman (Schaatster Esmee Visser wint een olympische gouden medaille op de 5 km)
De uitreiking van de Theo Koomen Oeuvre Award is terug te luisteren via www.NPORadio5.nl. In de serie ‘RadioReuzen’ is daar ook een uitgebreide podcast met Mart Smeets te vinden. Over het Eurovisie Songfestival dat hem niets interesseert, over dubbelpresentatie op televisie die niet werkt, over de Tour de France van 2020 en over de Elfstedentocht waar hij verslag van gaat doen, als de tocht er komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.