Luk Alloo interviewt Tom in ALLOO IN DE PSYCHIATRIE

©medialaan

ALLOO IN DE PSYCHIATRIE: AFLEVERING 8 OP DONDERDAG 21 APRIL OM 21.50u.

In de achtste aflevering van Alloo in de Psychiatrie praat Luk met Tom. Hij is opgenomen op de afdeling Sint-Elisabeth 2: een gesloten dienst voor crisiszorg en intensieve zorgen. Tom heeft momenteel een psychose en waant zich de uitverkorene van God om de wereld te redden. Luk interviewt hem tijdens de psychose. “God koos mij persoonlijk uit en gaf mij een opdracht. Die goddelijke opdracht werd mij ingegeven door een stem. Ik identificeer mij met Jezus, diep vanbinnen denk ik dat ik de nieuwe Jezus ben. Ik probeer goed te doen en de wereld te verbeteren”, verklaart Tom.

Dagelijks trekken patiënten de deur van de psychiatrische instellingen achter zich dicht, maar er komen dagelijks ook nieuwe patiënten toe. Net zoals Willy. Hij worstelt met emotionele en impulsieve schommelingen en verliest soms de controle over zichzelf. Dat gedrag werkt beschadigend voor anderen. Willy is één dag opgenomen op de afdeling Jericho, een acute opnameafdeling voor 55-plussers met een psychiatrisch ziektebeeld. “Ik zit in een rolstoel omdat ik te veel alcohol heb gedronken”, getuigt hij. “Ik geloof in reïncarnatie. Ik heb mijn overleden opa nooit gekend, maar ik ben ervan overtuigd dat ik een reïncarnatie ben van hem. In mijn dossier staat dat ik een gevaar ben voor de maatschappij en voor mezelf. Ik kan agressief worden als men mij uitdaagt.”

Evelien heeft een dissociatieproblematiek en creëert onbewust persoonlijkheidsdelen. Ze was een week spoorloos en komt nu even tot rust aan zee. “Sinds mijn ontslag uit de psychiatrie voel ik mij een stuk sterker”, vertelt ze aan Luk. “Ik moet nu mijn eigen weg vinden in het leven. Ik blijf wel 2 dagen per week op dagtherapie gaan. De vele stemmen zijn nog aanwezig in mijn hoofd, maar ik kan ze negeren en dat wil zeggen dat het beter gaat. Ik wil echt niet meer in opname, maar alles kan mij overkomen. Helaas.”

Luk bezoekt ook Lucien, een man met stemmingswisselingen. “Ik verblijf hier nu al 6 maanden en ik voel dat ik aan het genezen ben”, getuigt hij. “Ik ben al van mijn 27 jaar ziek omdat ik op een bepaald moment manisch ben geworden. Ik voelde mij high en begon te lijden aan achtervolgingswaan. Mijn vrouw heeft het moeilijk met mijn ziekte. Ik word daar verdrietig door.”

Ook Tony is terug thuis, maar hij heeft geen levensenergie meer. Hij is zeer depressief en heeft zwarte gedachten. “Het gaat niet goed met mij, ik zit heel diep”, stelt hij. “Ik voel mij gehandicapt en kan van niets genieten. Eigenlijk wil ik niet meer leven. Ik heb het gehad.”

Op de campus Caritas wordt er een dansfeestje georganiseerd voor alle patiënten. Marnix en Carine maken zich op voor de fuif.


vtm.be                                FacebookVTM                             Twitter#alloo

De volledige afleveringen van Alloo in de Psychiatrie kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.