Legende ‘David Bowie’ (69) overleden

Pop-Rocklegende David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Dat meldt zijn website maandag. Zijn zoon Duncan Jones schrijft op Twitter voor enige tijd ‘offline’ te gaan. “Het is heel erg spijtig om te zeggen dat het nieuws waar is.” De Pop-rockmuzikant kreeg volgens de website achttien maanden geleden te horen dat hij kanker had. Er wordt iedereen verzocht de privacy van de familie te respecteren. Afgelopen vrijdag vierde Bowie zijn verjaardag nog met het uitbrengen van een nieuw album: Blackstar. Dit album werd door de internationale pers zeer enthousiast ontvangen. Space Oddity Bowie werd bekend vanwege zijn wereldhits als Space Oddity, Ziggy Stardust, Heroes en Under Pressure, dat hij overigens met Queen-zanger Freddie Mercury zong. In Nederland behaalde hij in totaal vijf nummer 1-hits. De zanger is al sinds 2004 niet op tournee geweest. In datzelfde jaar moest hij met spoed een hartoperatie ondergaan vanwege een geblokkeerde slagader.

De Engelse zanger is ook bekend als het personage Ziggy Stardust. Zijn androgyne verschijning werd doorgevoerd op het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Het werd een groot succes. Bowie nam zijn rol als Ziggy Stardust vrij serieus; hij gaf persconferenties als Ziggy en er werd ook een film over het karakter gemaakt. In 1973 eindigde het leven van Ziggy abrupt tijdens een liveconcert in het Londense Hammersmith Odeon.

Tentoonstelling

Op dit moment is er een grote David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. Tot en met 13 maart is een overzicht te zien van de carrière van Britse popster. Op de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd objecten uit Bowie’s persoonlijke archief te bewonderen, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s en ontwerpen van albums. De expositie begon twee jaar geleden in het Victoria & Albert Museum in Londen en was daarna te zien in Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne. Wereldwijd kwamen er meer dan een miljoen mensen op af. Groningen is de laatste stop in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.