Home NIEUWS EVENTS Kom op tegen Kanker, concertpromotoren en zaaluitbaters samen voor rookvrije concerten

Kom op tegen Kanker, concertpromotoren en zaaluitbaters samen voor rookvrije concerten

Iedereen weet dat roken in concertzalen verboden is. Toch zie je nog regelmatig mensen een sigaret opsteken. En dat is niet aangenaam voor de andere concertgangers. Die roken vaak ongewild mee en ademen zo schadelijke stoffen in. Om concerten rookvrij te houden, slaan Kom op tegen Kanker, concertpromotoren en zaaluitbaters de handen in elkaar. Met de campagne #smokefreeconcerts willen ze tabaksrook uit de concertzalen weren. Om de boodschap tot in de concertzalen te krijgen, deelt Kom op tegen Kanker vanaf vandaag #smokefreeconcerts-polsbandjes uit tijdens een aantal concerten. Want rocken doe je binnen, maar roken doe je buiten.

Een concertzaal is een afgesloten publieke ruimte en daar geldt al jaren een wettelijk rookverbod. Als iemand een sigaret opsteekt tijdens een concert, roken anderen passief mee en ademen ook zij de schadelijke stoffen uit de tabaksrook in. Daarnaast zet het vaak anderen aan om er dan ook eentje op te steken. En voor je het weet, rookt iedereen mee. De gezondheidsschade is niet min. Meerokers lopen een hoger risico op hartziektes, hartaanvallen (één op de tien hartaanvallen wordt veroorzaakt door passief roken), COPD, astma en longkanker. Passief roken door zwangere vrouwen verhoogt dan weer de kans op vroeggeboorte.

Hoog tijd dus voor sensibilisering. De sector en Kom op tegen Kanker slaan de handen in elkaar en nemen het op voor de niet-rokende concertganger. Vanaf vandaag dragen alle partners een eenduidige boodschap uit op al hun communicatiekanalen: samen gaan we voor #smokefreeconcerts en halen we de rook uit het concert en de rock ’n roll uit de sigaret.

#smokefreeconcerts: een krachtig signaal tot in de concertzalen

Wanneer iemand een sigaret opsteekt, zijn mensen niet geneigd om daar een opmerking over te maken. Daarom deelt Kom op tegen Kanker vanaf vandaag #smokefreeconcerts-polsbandjes uit aan de ingang van een aantal grote Belgische concertzalen. Niet-rokers én rokers worden aangemoedigd om de bandjes te dragen tijdens het concert om zo samen voor een rookvrij concert te gaan. De polsbandjes zijn een subtiele manier om de niet-rokers te empoweren en het voor iedereen gezellig te houden. Zin in een sigaret? Steek ze buiten op.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: “De tijden dat roken en rock-’n-roll samengingen, liggen achter ons. We willen de rook uit het concert halen en de coolheid uit de sigaret. Want iedereen heeft recht op gezonde lucht.”

Concertpromotoren en zaaluitbaters springen mee op de kar

“We slaan de handen in elkaar met de concertpromotoren en zaaluitbaters, want zonder hen heeft onze actie geen draagvlak. Toen we rond de tafel gingen zitten, bleek al snel dat ook zij vragende partij zijn voor sensibilisering. We zijn erg tevreden met deze samenwerking.”- Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Ancienne Belgique, Botanique, Democrazy, Gracia Live, Het Depot, Greenhouse Talent, Koninklijk Circus, La Madeleine, Live Nation, Paleis 12, Sportpaleis Group, STLive en Vooruit Gent werken mee aan deze actie. Voor hen is dit een welgekomen initiatief, want wanneer er in hun zalen gerookt wordt, moeten zij de boete betalen. Daarnaast zal MNM bandjes uitdelen aan de feestvierders tijdens de MNM Back to the 90s & Nillies shows. Ook Studio Brussel deelt bandjes uit tijdens hun showcases.

“Bij AB zijn we absoluut voorstander van deze campagne. De sterkte van deze actie zit hem in het feit dat het de concertgangers zelf zijn die aangeven dat ze liever niet willen dat er rond hen gerookt wordt. Dat is altijd aangenamer dan als zaaluitbater berispend te moeten optreden.” – Dirk De Clippeleir, Algemeen Directeur van Ancienne Belgique.

“Eigenlijk zou roken in een zaal zelfs geen issue mogen zijn. Maar helaas stellen we in de praktijk vast dat het rookverbod er niet altijd staat, dat er rokers zijn die het aan hun laars lappen. We zijn blij met deze actie en zetten er graag onze schouders mee onder. Smokefree concerts? Let’s do this!”– Nele Bigaré van Live Nation.

 #smokefreeconcerts on tour

Hieronder kunt u alle concerten vinden waar de #smokefreeconcerts-polsbandjes uitgedeeld zullen worden:

#SMOKEFREECONCERTS
©#SMOKEFREECONCERTS

Voor meer informatie kunt u terecht op de website: smokefreeconcerts.be.

©#SMOKEFREECONCERTS

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten