Home STREAMZ Kijk op Streamz naar true crime samen met de Volksjury

Kijk op Streamz naar true crime samen met de Volksjury

©Streamz

De populairste Vlaamse true crime podcast ‘De Volksjury’ tipt de must-sees voor liefhebbers van het genre in de nieuwe lading Streamz titels voor dit najaar.

Dit najaar staat bij Streamz in het teken van true crime: ontdek meer over het tragische verhaal achter ‘The Disappearance of Susan Cox Powell’, verdiep je in de zoektocht naar ‘The Golden State Killer’ in ‘I’ll be Gone in the Dark’ of duik in de manipulatieve wereld van sekteleiders in ‘Deadly Cults’. Zoals steeds heeft Streamz in het aanbod ook aandacht voor lokale verhalen: producties ‘De Recherche’ (S2 – S4) en ‘Het Parket’ (S1) bieden een exclusieve blik achter de schermen van het Vlaamse misdaadonderzoek.

Door de lockdowns van 2020 spenderen we meer tijd binnen vier muren, waardoor we sneller naar podcasts grijpen: hierdoor zijn true crime en podcasts populairder dan ooit. Laura (28) en Silke (29) waren studiegenoten en studeerden samen journalistiek. Nadat ze hun gemeenschappelijke passie voor true crime ontdekten, zitten ze gemiddeld twee keer per maand (met cava) achter hun microfoons om zowel nationale als internationale moordzaken te bespreken. Na drie jaar is ‘De Volksjury’ hot & happening en is het maar liefst de tweede meest beluisterde podcast in Vlaanderen met gemiddeld 25.000 luisteraars per aflevering. “Door streaming platformen is true crime ook hier kunnen groeien als genre,” meent De Volksjury. “Elke huiskamer heeft toegang tot één of meerdere streamingdiensten en veel series die voorheen onvindbaar waren, zijn nu binnen handbereik.”  

Dit najaar gaat er op Streamz een selectie true crime titels in Vlaamse première en wij vroegen aan Laura en Silke om hun kennersoog hierop te richten. In ‘Deadly Cults’ staat elke aflevering een andere sekte-moordzaak centraal. Ex-sekteleden komen aan het woord samen met onderzoekers, getuigen en familie en vrienden van de slachtoffers.

De Volksjury: “Wij vinden het geweldig dat buitenlandse true crime-series eindelijk hun weg vinden naar de streamingdiensten hier en dus ook naar Streamz. Vaak zijn deze reeksen een ware deep dive in true crime en dat is ook bij ‘Deadly Cults’ het geval. Elke aflevering wordt een andere sekte uitgebreid besproken en wij vonden het heel intrigerend om te zien hoeveel verschillende sektes er bestaan en hoe mensen zich hier tot aangetrokken blijven voelen.” 

Volgens een academische studie van Elon University zijn we zo gefascineerd door true crime omdat het een mogelijkheid biedt om onszelf in een bepaalde situatie in te leven. Misschien halen we wel tips uit de verhalen van slachtoffers en hopen we dat we zelf zullen weten wat te doen of hoe te reageren in gelijkaardige, levensgevaarlijke en beslissende momenten. Ook Silke en Laura zien een stijgende trend in hun luisteraars: “Het mag geen verrassing zijn dat Vlamingen zich interesseren in true crime. In België bestaan al heel veel fictiereeksen over politie- en moordzaken en true crime is daarin de volgende logische stap.” Opvallend veel vrouwen zijn geboeid door true crime, dat is ook Silke en Laura opgevallen: “Meer dan 80% van onze luisteraars zijn vrouwen. Hoe dat komt? Vermoedelijk willen vrouwen zich beter kunnen wapenen door te luisteren naar true crime, willen ze het risico dat ze lopen beter begrijpen, of herkennen ze zich meer in de slachtoffers.” 

Beluister de laatste aflevering van ‘De Volksjury’ hier en kom meer te weten over de true crime titels die dit najaar te bekijken zijn op streamz, maar ook over de mysterieuze dood van Tamla Horsford – waarrond hun laatste podcastaflevering draait. Op hun Instagram-account blijf je up to date over volgende podcast afleveringen, het laatste nieuws over lopende (misdaad)rechtszaken en de interessantste true crime TV- en filmtips.

Read more

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten