Hip-Hop/Rappers gaan voor Gucci

Verwijzingen naar (kleding)merken komen erg vaak voor in songteksten. Gucci is het populairste merk bij artiesten. Online fashion platform Winkelstraat.nl deed onderzoek: wat waren de afgelopen 25 jaar de populairste kledingmerken en fashiondesigners, gebaseerd op het aantal keren dat merken genoemd worden in muzieknummers?

Winkelstraat.nl analyseerde songteksten sinds het begin van de jaren ‘90. Hierbij is gekeken naar hoe vaak merknamen in songteksten werden benoemd: de merk-frequentie.

Gucci en Versace meest populair
Vooral in rap, hiphop en R&B worden vaak kledingmerken genoemd. Ongeveer 90% van de merknamen in songteksten komt voor in urban muziekstijlen. Met name Gucci wordt hierin vaak genoemd.

Gucci won vooral rond de eeuwwisseling aan populariteit. Het hoogtepunt van het Italiaanse modemerk was in 2008. Het merk werd toen zes maal zo vaak benoemd als een aantal jaren eerder. Gucci werd in dat jaar zelfs vaker bezongen dan wiet, dat in rapsongs toch ook een populair onderwerp is.

Na Gucci is Versace het merk wat de afgelopen jaren het vaakst werd benoemd. Tussen 2004 en 2012, vertienvoudigde het aantal keer dat popsterren over Versace zongen. Inmiddels is dit aantal weer teruggelopen.

Nike en Balmain lopen in

Anno 2017 worden modemerken minder vaak benoemd in songteksten. Zo is duidelijk te zien dat Gucci en Versace sinds een aantal jaren aan populariteit inleveren. Onder meer Nike en Balmain zijn stijgende.

In 2008 was de populariteit van Nike in songteksten op zijn hoogtepunt. Daarna daalde de populariteit van Nike in songteksten, met 2013 als dieptepunt. In 2017 zat de populariteit van het merk in de lift en werdt het vaker genoemd dan onder meer de grote concurrent Adidas.

Ook Balmain wint steeds meer terrein in songteksten. Het Franse merk wordt sinds 2008 benoemd in songteksten en schiet in populariteit omhoog. De afgelopen jaren passeerde Balmain zelfs Chanel en Prada. Balmain komt veel voor in het nummer ‘Brakka van Balmain’ uit 2014, van de Nederlandse rapper Donnie.

Bekijk het volledige bericht, inclusief grafische weergave op: https://www.winkelstraat.nl/pr/populairste-modemerken-in-songteksten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.