Grootste Belgische chocolademuseum ter wereld verwelkomt eerste bezoekers

Chocolate Nation
©Chocolate Nation

Chocolate Nation, het innovatief belevingsmuseum van 4.000m², dat helemaal gewijd is aan Belgische chocolade, opent haar deuren aan het Astridplein in hartje Antwerpen. Geen stoffige vitrinekasten met informatiebordjes, maar een echte beleving. In 14 gethematiseerde ruimtes worden bezoekers meegenomen in het magische verhaal van Belgische chocolade. De afgelopen maanden werd flink proefgedraaid. De reacties waren lovend, de deuren kunnen open. 

Maak je klaar voor het magische verhaal van onze nationale trots

Recht tegenover het Centraal Station in Antwerpen opent het grootste Belgische chocolade museum ter wereld: Chocolate Nation. “Wie België zegt, denkt meteen aan chocolade. Belgische chocolade is wereldberoemd. Het liefdesverhaal tussen dit kleine landje en de zoete heerlijkheid gaat al generaties lang mee”, zeggen Mickelle Haest en Jeroen Jespers, de bedenkers en bezielers van het belevingsmuseum. In veertien gethematiseerde ruimtes neemt Chocolate Nation bezoekers in 60 tot 90 minuten lang mee in het verhaal van onze Belgische chocolade. De reis start in de cacaoplantages aan de evenaar en volgt de cacaoboon naar de grootste opslaghaven van cacao ter wereld in Antwerpen. Een reusachtige fantasiemachine toont hoe Belgische chocolade gemaakt wordt en hoe de fluweelzachte smaak ontstaat. “Chocoladetradities, geschiedenis, merken, producten en innovaties die voor de wereldwijde reputatie zorgen, je vindt ze allemaal op jouw reis door het museum. En onderweg kun je naar hartenlust proeven, dat spreekt voor zich…”

Veel proeven

Belgische chocolade is mede beroemd voor zijn fluweelzachte smaak. Dus kan er tijdens de chocoladereis doorheen het museum uiteraard geproefd worden. Dat begint direct in de eerste ruimte, even verderop is er een praline-demonstratie waarbij geproefd wordt en de tour eindigt in de smaakhemel, een waar chocolade walhalla voor chocolade-liefhebbers. “De allernieuwste roze Ruby chocolade is hier ook te proeven. En dat is iets wat velen nog nooit geproefd hebben. Kortom smullen en genieten in Chocolate Nation.”

Verschil met andere chocolademusea

Chocolate Nation is een belevingsmuseum. Je vindt er geen stoffige vitrinekasten met een informatiebordje of verhalen over de Maya’s die chocolade ontdekten, maar een grootste beleving die uitlegt waarom Belgische chocolade zo heerlijk en wereldberoemd is. Heel veel chocolade-innovaties werden in België uitgevonden, dat weten veel mensen niet. “Bijvoorbeeld de Magnum, de vloeibare chocolade, de praline en recent de Ruby: de van nature roze chocolade. En dan hebben we het nog niet over onze chocolatiers die aan het Witte Huis leveren en het Koninklijk Paleis. Sommigen zijn in het buitenland zo beroemd dat hen gevraagd om mee op de foto te gaan en om een handtekening.”

Antwerpen: daar waar het begon

Jespers en Haest kozen hartje Antwerpen als de plek voor het belevingsmuseum. “Het verhaal van Belgische chocolade begon ooit in Antwerpen. In 1831 opende, een paar honderd meter van de plek waar nu Chocolate Nation staat, de allereerste chocoladefabriek van België haar deuren.” Sinds de 19de eeuw speelt Antwerpen een belangrijke rol in het succes van Belgische chocolade. Vele chocolatiers hebben hun opleiding gevolgd aan de PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen) in Antwerpen. Alle grote Belgische chocolademerken hebben in Antwerpen een winkel en de haven van Antwerpen behoort tot één van de grootste invoerhavens ter wereld van het product waar de heerlijkheid mee wordt gemaakt: cacao.

Now open!
“De meeste Belgen hebben weleens zelf een huis gebouwd of gerenoveerd. Dit huis van chocolade is 4.000 m2 groot. Het was een grote bouwput nadat het aquarium dat hier eerst zat, werd verwijderd. Een enorme verbouwing dus, waar we een jaar over hebben gedaan.” Nu staat er een belevingsmuseum, een chocoladeshop, diverse workshopruimtes, eventruimtes, en een restaurant. “De reacties die wij tijdens het proefdraaien en tot op heden van bezoekers hebben mogen ontvangen, zijn positief. Die reacties waren bepalend voor het openen van de deuren.” Inmiddels mocht Chocolate Nation al vele nationaliteiten verwelkomen. Uiteraard Belgen en Nederlanders, maar ook Brazilianen, Peruanen, Amerikanen, Mexicanen, Ieren en Spanjaarden. En zo blijkt maar eens te meer hoe bekend onze chocolade is.

Praktische info

Tickets en info op www.chocolatenation.be

Chocolate Nation is dagelijks geopend van 10.30 uur tot 21.00 uur.  De laatste tour begint om 19.30 uur.

De shop van Chocolate Nation, is ook dagelijks geopend en vrij toegankelijk.

Koningin Astridplein 7
2018 Antwerpen

Eerste Citaten van bezoekers

“Chocolate Nation is een ware sensatie voor oog, oor en tong. Van meet af aan word je door een audiogids meegenomen in een sprookje. Op een gegeven moment voel je je echt als Sjakie in de Chocoladefabriek. Je kan van alles proeven, van vloeibare chocolade op een lepeltje tot vers gedraaide pralines die smelten op je tong.”

Jan & Sophie – Haacht, België


“Vanaf het begin tot het einde hadden wij een wauw gevoel; de tour is educatief, maar zeker ook leuk en voor iedereen en aanrader!” De geanimeerde tafel en drone beelden in de container waren onze hoogtepunten.  De proevertjes onderweg waren zalig! Antwerpen heeft er een mooie bezoekerservaring bij.”
Johnny (73) en Lucrece (72) uit Deurne.


“Chocolate Nation is a genuinely amazing and unique experience not found anywhere else in the world. Had a great time!”

Nolan (24) uit Los Angeles, USA


“Nog nooit heeft een museumbezoek zo goed gesmaakt. Anderhalf uur waren we helemaal ondergedompeld in Belgische chocolade.” 

Linda (43), Sander (44), Suus (14) en Eveline (12) – Den Haag, Nederland


“Het top-down blik in het cacaoschip en de aaneenrijgingen van verrassende ervaringen, dit is een geweldig museum.” 

Annetje (50), Hans (51) en Lisa (17) – Amsterdam, Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.