GIRL stevent af op 100.000 bezoekers.

GIRL
© Lumiere

Girl, het ondertussen met prijzen overladen filmdebuut van Lukas Dhont, verwelkomt vandaag, woensdag 31 oktober, zijn 100.000ste bezoeker. En dat na amper twee weken in de Belgische bioscopen. Deze indrukwekkende opkomst is ook in Frankrijk kenmerkend, waar al meer dan een kwart miljoen bezoekers de film sinds 10 oktober hebben gezien. Na Frankrijk heeft Girl dus ook zijn afspraak met de Belgische bioscoopbezoeker niet gemist. Zeer uitzonderlijk daarbij is het feit dat een film van bij ons zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië weet te scoren, en een zeer ruim publiek bereikt. In Nederland komt Girl in de zalen vanaf donderdag 1 november en dit op 55 prints (!).

Dat een Belgische film sterk scoort in zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië is voor bijzonder weinig producties van eigen bodem weggelegd, zeker als het daarbij ook nog om een speelfilmdebuut gaat. Girlslaagt hier wel in. Verder is het ook opmerkelijk dat de film zowel sterk draait in de multiplexbioscopen als in de arthouses.
Het goede nieuws gaat verder in België, want het is uitzonderlijk dat twee Vlaamse films, Niet Schieten en Girl, de eerste en tweede plek innemen in de Belgische box office. Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl bekroond werd met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is Girl bezig aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière, met selecties voor de festivals van o.a. Karlovy Vary, Telluride, Toronto, San Sebastián, Londen en Zürich. De teller van internationale filmprijzen klimt stilaan naar de 20.

Girl mag als officiële Belgische Oscarinzending ook een gooi doen naar de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film. De film is bij de zes genomineerden voor de European Discovery Award, de prijs voor het beste speelfilmdebuut op de European Film Awards. Daarnaast staat Girl ook op de shortlist voor de categorie Beste Speelfilm van de European Film Awards.

Het scenario van Girl werd door Lukas Dhont en Angelo Tijssens geschreven. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

Distributeur Lumière bracht Girl op 17 oktober in de Belgische bioscopen. Ondertussen is ook bevestigd dat Girl vanaf 16 januari in de Amerikaanse bioscopen komt.

Girl kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.