Gemeentebestuur kiest kleur tegen pesten, samen werk maken van pestvrij Mol!

Gemeente Mol
©Gemeente Mol

Tijdens de ‘Week tegen Pesten’ van 22 februari tot 1 maart roept het ‘Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten’ samen met ‘Ketnet’ alle Vlaamse kinderen op om hun mond open te trekken als ze pesterijen zien of horen gebeuren. Ook het gemeentebestuur, de Kinderraad en tal van andere partners maken werk van een pestvrij Mol!

Elk kind en elke jongere heeft recht op een onbezorgde en toffe schooltijd. Dat is de beste garantie voor een gelukkige en succesvolle toekomst. Pesterijen zetten een domper op dit rijke, positieve verhaal. Als we zien wat pesterijen allemaal teweeg brengen, dan komt het erop aan pesterijen te voorkomen en zo gauw mogelijk in de kiem te smoren. Kinderen, leerkrachten en ouders moeten samenwerken om pesterijen te helpen voorkomen. Dat lukt niet zonder afstemming en dialoog.

Gemeente Mol
©Gemeente Mol

Kies Kleur tegen Pesten

Met de Vlaamse Week tegen Pesten willen de lidorganisaties van Kies Kleur tegen Pesten het thema een week lang sterk onder de aandacht brengen. Al enkele jaren werkt Kies Kleur tegen Pesten hiervoor samen met Ketnet. Dankzij deze samenwerking, denk aan de ‘Move tegen Pesten’, is de Week tegen Pesten heel sterk aanwezig in de leefwereld van kinderen.

Structurele aanpak

Ook het gemeentebestuur kiest ervoor om pesten structureel aan te pakken. Op termijn wordt een breed netoverschrijdend plan opgesteld en uitgevoerd waarbij scholen, jeugdverenigingen en sportclubs worden betrokken. Partners hierbij zijn Welzijns- en gezondheidsoverleg Regio Mol, dienst onderwijs en Huis van het Kind.

Infoavond rond pesten

Op 7 februari vond een gratis infoavond plaats ‘Pesten bij kinderen en jongeren. Met oog voor de rol van ouders en de school’. De avond werd boeiend gebracht door Gie Deboutte. De infoavond werd georganiseerd door de jeugddienst, Huis van het Kind, Welzijns- en gezondheidsoverleg Regio Mol, dienst onderwijs, onderwijsnetten  KSOM, gemeenschapsonderwijs en het gemeentelijk onderwijs.

Kinderraad

De oproep om pesten onder de aandacht te brengen, kreeg ook gehoor bij de Kinderraad. Het ondertekenen van het Manipest, een uitgebreide affichecampagne in alle Molse basis- en secundaire scholen en gemeentediensten, en acties als STIP IT en de Move tegen Pesten,… die het Vlaams Netwerk Kies Kleur samen met Ketnet lanceerden, werden ook in onze gemeente opgepikt.

STIP IT

STIP staat voor Samen Tegen Iemand Pesten. De leden van de kinderraad deelden op 13 februari op straat stippen uit aan voorbijgangers. Met vier stippen op zoveel mogelijk handen maakten ze samen een krachtige vuist tegen pesten. Met elke stip die je zet, ga je akkoord met één van deze stellingen:

·        Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.

·        Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.

·        Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

·        Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Manipest

In de gang van De Zwaan (Markt 28) kunnen kinderen op een prikbord opschrijven wat volgens hen in het charter tegen pesten moet opgenomen worden.

Meer info: jeugddienst, 014 33 05 30, jeugddienst@gemeentemol.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.