Home NIEUWS TMM NIEUWS Gemeente Balen-Dessel-Mol-Retie: Hoe verloopt het uitnodigen voor ons vaccinatiecentrum en hoe stellen...

Gemeente Balen-Dessel-Mol-Retie: Hoe verloopt het uitnodigen voor ons vaccinatiecentrum en hoe stellen we de reservelijsten op?

©Gemeente Mol

Vaccinatiecentrum Baldemore in De Zwaan (Mol) houdt zich voor het opstellen van de reservelijsten strikt aan de Vlaamse richtlijnen. Dit betekent dat we in deze fase zoveel mogelijk 65-plussers willen vaccineren, ook via de reservelijsten. Op dit moment werken we met twee reservesystemen. Het eerste reservesysteem richt zich op een lokale databank van 65-plussers. Deze nodigen we enerzijds enkele dagen voordien gericht uit voor lege afspraakmomenten, anderzijds vragen we om stand-by te zijn voor vaccinoverschotten de avond zelf. Daarnaast is er nog de tweede reservelijst, waaruit we bij uitputting van bovenstaand systeem specifieke doelgroepen last-minute opbellen om zeker geen vaccins te laten verloren gaan. Je kan je niet zelf kandidaat stellen voor deze reservelijsten.

De Vlaamse richtlijnen stellen duidelijk dat je – ook voor de reservelijsten – het vaccin altijd moet aanbieden aan de doelgroepen die momenteel in het vaccinatieschema aan bod komen. Op dit moment zijn dat de 65-plussers en de eerstelijnszorgprofessionals. De lijst zal nog aangevuld worden met inhaalvaccinaties van collectiviteiten (woonzorgcentra, zorginstellingen,…) die ook eerste prioriteit hebben. De 65-plussers worden op leeftijd uitgenodigd, van oud naar jong.

Om de werking van de reservelijsten goed te begrijpen, heb je inzicht nodig in het uitnodigingssysteem dat Vlaanderen voorziet. We lichten dit toe in verschillende stappen. Telkens wanneer we een nieuwe groep kunnen uitnodigen, doorlopen we voor deze groep onderstaande stappen.

1.    Vlaanderen zegt een aantal vaccins toe met een bepaalde leverdatum

We krijgen van Vlaanderen toezeggingen van een aantal flacons voor een specifiek vaccin. Vlaanderen geeft eerst een voorlopige toezegging, nadien ontvangen we hierover definitief bericht met de finale leverdatum.

2.    Wij voorzien de nodige afspraakmomenten in het vaccinatiecentrum

Op basis van het definitieve aantal toezeggingen voorzien wij de nodige afspraakmomenten of tijdslots in het vaccinatiecentrum. Afhankelijk van het vaccinmerk plannen we voor elke persoon twee tijdslots in: een eerste vaccin en een tweede vaccin mét de juiste tussentijd.

Het aantal afspraakmomenten dat we openen, hangt af van het aantal definitief toegekende flacons. Per flacon kan je – afhankelijk van het vaccinmerk – een aantal mensen uitnodigen. Dit aantal is nooit exact, aangezien je soms meer of minder vaccins uit de flacons kan halen.

3.    Vlaanderen bepaalt wie voor de tijdsloten wordt uitgenodigd

De volgende stap in het proces is het uitnodigen van het juiste aantal inwoners. Wie exact wordt uitgenodigd, wordt volledig bepaald door de Vlaamse databank. Als eerstelijnszone kunnen we hier niet zelf op ingrijpen. We hebben vooraf ook geen zicht wie door Vlaanderen uit de databank wordt gehaald. In deze fase vult Vlaanderen de databank bijvoorbeeld nog aan met eerstelijnszorgsprofessionals die nog niet aan bod kwamen. Voor de 65-plussers belooft Vlaanderen wel om systematisch van oud naar jong te werken. Risicogroepen (- 65 jaar) zullen pas vanaf half april toegevoegd worden.

We weten dus niet wanneer een individuele persoon met een bepaalde leeftijd aan bod komt. Dit hangt af van de vaccintoezeggingen én de Vlaamse databank. We kunnen onmogelijk verder kijken dan de vaccins die definitief zijn toegezegd.

4.    Bevestigen, wijzigen of annuleren van een afspraak

De personen die een uitnodiging ontvangen, krijgen dit per post en – wanneer gekend – per e-mail. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te bevestigen, te wijzigen (verplaatsen naar een ander beschikbaar afspraakmoment) of te annuleren. Je kan ook beslissen om een vaccin te weigeren of aan te geven dat je al gevaccineerd werd. Geef dit zo snel mogelijk actief aan via de link in de uitnodiging. In deze laatste geval beslis je definitief om geen vaccin te nemen in het vaccinatiecentrum.

5.    Proactief opbellen van de inwoners die niet reageren

De gemeentelijke callcenters zullen na enkele dagen inwoners die niet hebben gereageerd op de uitnodiging proactief opbellen. Tijdens dit telefoontje krijgen mensen de kans om hun afspraak te bevestigen, te verplaatsen of te annuleren. Met deze aanpak krijgen we zo snel mogelijk zicht op afspraakmomenten die vrijkomen.

6.    Bijkomend uitnodigen via de eerste reservelijst 65-plussers

De vrijgekomen afspraakmomenten laten we niet verloren gaan. De vier gemeentebesturen en de eerstelijnszone Baldemore leggen momenteel in nauw overleg een eigen reservelijst aan van 65-plussers. In aanvulling op de databank van Vlaanderen gaan we deze lijst gebruiken om vrijgekomen afspraakmomenten te vullen.

Afhankelijk van de beschikbare informatie nodigen we deze mensen telefonisch, per e-mail of – mogelijk – per sms uit. Je kan je niet kandidaat stellen om hoger op deze lijst te staan. Ook voor het opstellen en afwerken van deze lijst hanteren we het leeftijdscriterium. Momenteel werken we achter de schermen aan het opzetten van dit systeem. Deze lijst gebruiken we ook om last-minute nog mensen op te roepen. We vragen deze groep dus om stand-by te staan, mogelijk via een ‘vooralarm’.

7.    Last-minute oproepen voor ‘extra’ vaccins en no shows

In laatste instantie hebben we nog een tweede reservelijst. Dit zijn mensen die uitsluitend aan het einde van de vaccinatieshift kunnen worden opgeroepen zodat er geen vaccins verloren gaan. We gebruiken deze lijst alleen als de eerste reservelijst is uitgeput. Ook voor deze lijst volgen we de Vlaamse richtlijnen. Zo roepen we brandweer- en politiemedewerkers op die werken in interventiediensten én hebben we een lijst met kleuterleid(st)ers ouder dan 55 jaar. Ook voor deze last-minute reservelijst kan je jezelf niet kandidaatstellen.

Latere fase vaccinatiecampagne

De huidige werkwijze en de samenstelling van de reservelijsten gelden voor de huidige fase van de vaccinatiecampagne. Mogelijk verandert de aanpak in latere fases van de vaccinatiecampagne, wanneer de toezeggingen van vaccins hoger liggen en constanter verlopen. We houden je op de hoogte via onze communicatie over het vaccinatieverloop in onze eerstelijnszone Baldemore (Balen-Dessel-Mol-Retie).

Meer info: callcenter vaccinatiecentrum, 014 38 90 47, vaccinatie@gemeentemol.bewww.vaccinatiecentrumbaldemore.be

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten