Geluksauteur Leo Bormans en Bhutaanse ambassadrice bezoeken Bilzen Mysteries

Bilzen Mysteries
©House of Entertainment

Deze week bezocht successchrijver en geluksauteur Leo Bormans de Limburgse topattractie Bilzen Mysteries. De man achter de bestseller ‘The world book of happiness’ ontdekte samen met de Bhutaanse ambassadrice Pema Choden en haar familie de avondattractie ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’.

Dankzij mijn boeken ben ik in contact gekomen met het Aziatische koninkrijk Bhutan. Het ontwikkelingsland tussen India en China investeert behalve in het bruto nationaal product vooral in het bruto nationaal geluk. Op basis van 122 indicatoren bepaalt men in Bhutan hoe gelukkig de bevolking is. Hun techniek kreeg bijval, want zowel de Londen School of Economics als de Verenigde Naties hebben hem overgenomen.

Bormans koos er bewust voor om met zijn Bhutaans gezelschap een informeel bezoek te brengen aan Bilzen Mysteries: “Het is heel uitzonderlijk om een ambassadeur van Bhutan op bezoek te krijgen. Het kleine land heeft wereldwijd maar acht ambassades. Mevrouw Pema Choden is ambassadrice voor heel Europa en wordt uitgenodigd van Venetië tot Stockholm. Ze vindt het fijn als ze informeel kan kennismaken met de gebruiken en tradities, die typerend zijn voor een land. Limburg en vooral de Limburgse gastvrijheid, het toerisme en de omgeving trekken haar aan. In haar thuisland komen ze vanuit de hoge bergen afgezakt naar de valleien om te luisteren naar verhalen, gebracht door authentieke vertellers die door de overheid worden aangesteld. Die geschiedkundige verhalen zijn voor de Bhutaanse bevolking geluksmomenten en daarom weet ik zeker dat ze ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’ enorm zal waarderen. Jan Decleir die u meezuigt in 800 jaar geschiedenis, met een tablet, op de prachtige site van de Landcommanderij Alden Biesen en het unieke klank- en lichtspektakel op het einde… Dit gaat werken!

Ervaringstoerisme
Na afloop was het gezelschap inderdaad laaiend enthousiast. “We kennen meneer Bormans al vele jaren. We beschouwen hem inmiddels als een vriend en hij weet wat wij leuk vinden. Bilzen Mysteries heeft een diepe indruk nagelaten. Ik was vanaf het begin helemaal mee. Het verhaal dat wordt verteld is persoonlijk en meeslepend. Dit is een totaal andere manier om historische sites te ontsluiten. Ik heb onze tienerkinderen nog nooit zo enthousiast gezien bij een cultureel bezoek. De combinatie van respect voor het historische gebouw, de geschiedenis en de moderne techniek maakt het een echte belevenis. Daar kunnen wij veel uit leren. Dit is ‘ervaringstoerisme’ op zijn best. Wat we hier gezien hebben inspireert ons. Wonderlijk!”, aldus ambassadrice Pema Choden.

Bilzers schepen van Toerisme Guy Swennen was blij met het bezoek: “Door de positieve aanbevelingen blijft Bilzen Mysteries met ‘Het Complot’ en ‘Het Verhaal’ de aandacht trekken. Het is fijn dat Leo Bormans de moeite deed om ons te bezoeken met zijn hoogwaardig gezelschap, dat onder de indruk bleek van wat we hier hebben neergezet. Ik nodig iedereen uit om beide attracties zelf te komen ontdekken, want het is duidelijk de moeite!

Op www.bilzenmysteries.be vindt u alle info en kunt u tickets bestellen voor ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’ en ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.