Flying Bach komt terug naar Brussel

Flying Bach

Hoezo, Bach en breakdance gaan niet goed samen? Met hun fascinerende muzikale opvoering FLYING BACH bewijzen viervoudig wereldkampioen breakdance FLYING STEPS en de vermaarde operadirecteur Christoph Hagel dat breakdance en klassieke muziek de perfecte combinatie zijn. In 2014 trad FLYING STEPS voor het eerst in België op met ‘s werelds meest succesvolle crossovershow FLYING BACH in Brussel. Nu keren de FLYING STEPS terug naar ons land: op 14 september 2019 komen ze naar Brussel met FLYING BACH voor slechts twee shows. 

Het idee

In 2010, met de wervelende première van hun lange FLYING BACH-show in de Neue Nationalgalerie in Berlijn, lieten de Flying Steps zien dat breakdance een uitstekend medium is om de muziek van Johann Sebastian Bach te vertolken. Oprichter en artistiek directeur van Flying Steps Vartan Bassil kreeg de inspiratie voor de show nadat hij een klassiek concert had bijgewoond. “Ik vond het een goed idee om een ballerina die pirouettes op pointes deed, te vervangen door een breakdancer die op zijn hoofd draait,” legt hij uit.

Toen dachten vele anderen nog dat dit concept nooit zou kunnen werken. Maar dat hield Vartan niet tegen: hij bleef zijn doel nastreven. “Mijn droom was een volwaardige breakdanceshow op klassieke muziek te creëren”, zegt hij. Het idee om “Das wohltemperierte Klavier” van Johann Sebastian Bach te gebruiken kwam van operadirigent Christoph Hagel, die als artistiek directeur samenwerkt met Bassil. Het was hun ambitie om samen een show te creëren die meer was dan breakdancen op een klassieke soundtrack. Ze wilden dat de dansers de muziek belichaamden en ze gebruikten om een verhaal over te brengen aan het publiek.

Met FLYING BACH opnieuw op internationale tournee gaan is een fantastische gelegenheid om te laten zien dat onze leden niet zomaar breakdancers zijn – het zijn kunstenaars. De stadscultuur combineren met klassieke invloeden is een geweldige manier om street art te creëren en wij staan te popelen om het resultaat te laten zien aan iedereen die geïnteresseerd is.

Vartan Bassil

De show

Het verhaal volgt zeven dansers en één leraar, die repeteren voor hun grote dag. Meningsverschillen, ruzies, teleurstellingen en verrukking – net als de hoogtes en laagtes van de muzieknoten veranderen de stemmingen en pasjes van de dansers voortdurend. Maar hun leraar drijft hen tot het uiterste en verlegt hun grenzen om het te doen lukken. Wanneer een mysterieuze vrouw de repetitiezaal binnenwandelt, bereiken de conflicten een hoogtepunt: eigentijdse dans ontmoet breakdance, man ontmoet vrouw, verlangen ontmoet afwijzing, en arrogantie ontmoet nieuwsgierigheid. De elegante muziek van Bach, die wordt vertolkt via breakdance met zijn explosieve moves, creëert een verbluffende en entertainende show voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

“Das wohltemperierte Klavier”

Laat “Das wohltemperierte Klavier” uw dagelijks brood zijn”, stelde de beroemde Duitse componist Robert Schumann voor in zijn werk ‘Musikalische Haus- und Lebensregeln’ in 1850, waarin hij Johann Sebastian Bachs baanbrekende collectie van solopianomuziek “het werk der werken” noemde. Voor heel wat uitzonderlijke muzikanten was “Das wohltemperierte Klavier” sindsdien de voeding die zij nodig hebben. Het wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste werken in de geschiedenis van de klassieke muziek en als de meest invloedrijke polyfone compositie.

Over FLYING STEPS

De Flying Steps uit Duitsland zijn viervoudig wereldkampioen breakdance en een gelauwerd dansgezelschap, dat in 1993 werd opgericht door Vartan Bassil en Kadir “Amigo“ Memis. Vandaag maken meer dan 40 professionele dansers deel uit van het Flying Steps-gezelschap. Maar ze creëren en produceren niet alleen internationale dansshows. In 2007 richtten ze ook de Flying Steps Academy op. Met zijn 35 leraars en meer dan 2.100 studenten is het nu de grootste school voor urban dance in Duitsland.

FLYING BACH verovert de wereld

Tot op vandaag heeft FLYING BACH 35 landen aangedaan – van de VS tot Kazachstan, van Australië over Japan tot Finland – en meer dan 500.000 toeschouwers betoverd. FLYING BACH is de eerste breakdanceshow die de ECHO Klassik, de belangrijkste Duitse muziekprijs,  heeft gewonnen.

Praktische informatie

Flying Bach

14 september 2019

Koninklijk Circus Brussel

Tickets te koop vanaf vrijdag 15 maart om 9 uur via TicketMaster.be en mbpresents.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.