FFO16 gaat van start met de nodige glitter & glamour

©FFO16 / vzw Les Films du Bord de Mer

‘Everybody Happy’ de langverwachte film van Nic Balthazar opende het tiende feesteditie van Filmfestival Oostende. De – voor de gelegenheid – uitzonderlijke lange rode loper voor het Kursaal Oostende werd belopen door tal van prominente figuren uit de media, film en muziekwereld.

Master Kevin Janssens mocht als eerste een ster inhuldigen op de zeedijk van Oostende. Deze werd ingeleid door een laudatio van vriend en  D’Ardennen- regisseur Robin Pront. Ook de sterlegging van Nic Balthazar werd stijlvol aangekondigd door boezemvriend Michaël Pas.

Vervolgens werd de avond verder gezet op de rode loper aan Kursaal Oostende, waar de fine fleur van de Vlaamse filmwereld verenigd werd.


Schitterend nazomerweer, schitterende sterren.

Shitterend nazomerweer, schitterende sterren. Het 10efilmfestival kan niet beter starten. Tegen 18 uur staat de zeedijk ter hoogte van de thermen vol kijklustigen die een glimp willen opvangen van de ‘nieuwe’ sterren. Ook de prominenten en de pers zijn uiteraard aanwezig.

©FFO16 / vzw Les Films du Bord de Mer
©FFO16 / vzw Les Films du Bord de Mer

Dit jaar is het de eer aan Nic Balthazar, regisseur van de openingsfilm Everybody Happy, en Kevin Janssens, acteur en Master van deze feesteditie. Iets na zes is het zover. De cast van Everybody Happy komt eraan op hét unieke vervoermiddel aan zee, gocarts. We zien een in felblauw pak gestoken Peter Van Den Begin, Barbara Sarafian in rode jurk met hoed (we zitten weer in Cannes), Rik Verheye, Kamal Kharmach, Veerle Malschaert, Jeroen Leenders en Josse De Pauw. Het circus van klik-klik-klik’jes kan beginnen. Fotografen en cameramannen lopen door elkaar, op zoek naar de beste positie om de sterren zo goed mogelijk in beeld te brengen. Peter Craeymeersch, directeur van Filmfestival Oostende, durft de vergelijking met Cannes te maken: “Hier staat ook veel schoon volk”. Je zou je inderdaad in Cannes kunnen wanen, zeker met dit weer.

©FFO16 / vzw Les Films du Bord de Mer
©FFO16 / vzw Les Films du Bord de Mer

Robin Pront, regisseur van de film D’Ardennen, huldigt de ster van Kevin Janssens in: “Ik mag z’n ster inhuldigen maar in ’t Antwerps betekent dat iets anders.” Na het wegborstelen van het zand met bijhorende shoot, is het de beurt aan Nic Balthazar. Hier is het zijn goeie vriend-acteur Michaël Pas die de inhuldiging doet. Hij doet dat met een echte hommage aan Nic waarbij hij het publiek zo mee heeft door zijn vlotte en swingende manier van vertellen. “Nic ademt, praat en is film. Hij maakt ook films die ergens over gaan.” Samen ging het duo ooit met de bus naar Berlijn. Als Quick en Flupke gingen ze door het nachtleven. Tijdens die busrit kwam Michaël Pas tot inzichten over Nic: “Nic is een gulle spons, er komt meer uit dan hij heeft opgeslorpt. En dat heten ze nu meerwaarde.” Pas relativeert ook meteen de sterlegging: “Straks lopen hier mensen over je, Nic, en morsen ze een ijsje op je.” Maar dat Nic een blijver is, daar is zijn vriend van overtuigd, met of zonder ster op de dijk.

Sfeerbeelden Dag 1 kan je hier bekijken 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.