Exclusief in FAROEK: Het Europese netwerk van IS in kaart

©medialaan

In FAROEK een exclusieve reportage van de Britse omroep BBC over het Europese netwerk van IS en zijn Belgische vertakkingen. Maandenlang deden BBC-journalisten Peter Taylor en Secunder Kermani onderzoek naar het netwerk van terroristen en sympathisanten dat IS inschakelt om overal in Europa aanslagen te kunnen plegen.

De reportage focust vooral op de rol van  Abdelhamid Abbaaoud, de Belgische IS-strijder die in 2013 naar Syrië trok en 5 dagen na de aanslagen in Parijs bij een raid door de politie is gedood.

Abbaaoud blijkt voor de BBC hét brein van de IS aanslagen in Europa. De reportage reconstrueert het politieverhoor van gevangen genomen IS-strijders. Die vertellen dat Abbaaoud vanuit Syrië een speciale dienst leidt die als doel heeft om mensen uit te sturen om overal ter wereld aanslagen te plegen. “Hij heeft me leren schieten met een Kalasjnikov,” verklaart Reda Hame, een andere opgepakte Syrië-strijder uit Frankrijk. “Hij zei dat ik een makkelijk doelwit moest kiezen, zoals een rockconcert in een Europese stad.”

Abbaaoud stuurde ook de terreurcel van Verviers aan, die een jaar geleden bij een politieactie is opgedoekt. In een interview met de BBC-journalisten is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon klaar en duidelijk over de verijdelde plannen in Verviers: “Het doel van deze cel was om politiemensen te ontvoeren en te onthoofden voor de webcam en die beelden de wereld rond te sturen.”

In de BBC-reportage is ook het verhoor van Hamza Attou gereconstrueerd, één van de twee mannen die Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs is gaan oppikken. “Hij riep en huilde,” verklaart Attou. “Hij zei dat hij de tiende terrorist was en dat hij vanuit de auto met een Kalasjnikov op mensen had geschoten. Hij dreigde ermee om onze auto op te blazen als we hem niet naar Brussel zouden brengen.”

De volledige afleveringen van FAROEK kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.