EFA steunt protest tegen de aanval op de film IDA door de Poolse TV

De directie van de Europese Film Academie (EFA) steunt de Pools Regisseurs Gilde en 90 Poolse filmjournalisten in hun protest tegen de manier waarop meervoudig  EFA – winnaar IDA door de Poolse Publieke Omroep TVP werd behandeld.

De film van Pawel Pawlikowski won de awards voor European Film, Director, Screenwriter, Cinematographer en de Publieksprijs op de European Film Awards van 2014. Vorige week donderdag werd de film vertoond op de Poolse omroep TVP2, na een 12-minuten durend redactioneel programma waarbij de film werd bestempeld als onnauwkeurig. Er werd beweerd dat de film enkel een Oscar won om wille van hun pro-Joodse standpunt en dat het nawoord op het einde van de film de indruk wekte dat het tot de eigenlijke film behoorde.

Aangezien het directiecomité van de Europese Film Academie pleit voor een pluraliteit van meningen en ze de mogelijkheid tot open discussie benadrukt, kan het dergelijke manipulerende gesprekken, waarbij voorafgaandelijk de film eenzijdig veroordeeld wordt, niet tolereren.

Het directiecomité van de Europese Film Academie wil daarom nogmaals onderlijnen dat de vrijheid van mening en uitdrukking één van de essentiële pijlers zijn van de moderne democratie. Ze kijkt dan ook uit om op 10 december de 29ste editie van de Europese Film Awards samen met haar Poolse collega’s en vrienden in Wroclaw, Europese Culturele Hoofdstad van 2016, te vieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.