Eerste twee OverKop-huizen openen deuren in Oostende en Genk

©Medialaan

JONGEREN KUNNEN ER TERECHT VOOR ONTSPANNING EN PSYCHOLOGISCHE HULP DANKZIJ OPBRENGST RODE NEUZEN DAG

OverKop-huizen waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp, dat was het opzet van de tweede editie van Rode Neuzen Dag vorig jaar. Dankzij de ingezamelde € 4.103.677 worden er vijf OverKop-huizen opgericht, één in elke provincie. Vandaag, vrijdag 27 oktober 2017, openen de eerste twee OverKop-huizen hun deuren: in Genk en Oostende. Ook het platform overkop.be, waar jongeren hun hart kunnen luchten, is vanaf vandaag online. De OverKop-huizen in Gent, Mechelen en Tienen openen later dit najaar.

©Medialaan

OverKop Genk is officieel geopend door minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, VTM NIEUWS-anker Stef Wauters en Kraantje Pappie.

Elke provincie heeft een Overkop-huis, alle jongeren zijn welkom

Vijf verschillende organisaties hebben samen met lokale professionele partners in elke provincie hun schouders gezet onder een OverKop-huis, gesteund door het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Het unieke is de combinatie van ontspanning en de mogelijkheid tot psychologische hulp. “Elk OverKop-huis biedt jongeren een thuis en vertrekt vanuit een vrijetijdsaanbod: je kan er vooral toffe dingen doen zoals in een jeugdhuis. Zo worden jongeren niet meteen gelabeld als ‘een tiener met problemen’. Wanneer ze willen, kunnen ze wel altijd beroep doen op professionele therapeutische hulp”, licht Rode Neuzen Dag-ambassadrice Evi Hanssen toe.

In elk OverKop-huis zijn heel wat professionals, gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg, aanwezig: psychologen, orthopedagogen en therapeuten. Indien nodig, worden jongeren doorverwezen naar partners uit het OverKop-netwerk. Peter Adriaenssens, kinderpsychiater en juryvoorzitter Rode Neuzen Fonds“Het leren kennen van voldoende veilige jongeren en volwassenen die goed voor je zorgen, zorgt voor compensatie van trauma’s en destructieve relaties. Quasi iedereen heeft in zijn jeugd iemand gekend die voor hem het verschil heeft gemaakt. Het mooie aan OverKop is het ongedwongen gevoel van een jeugdhuis, gecombineerd met de mogelijkheid tot laagdrempelige psychologische hulp als je daar nood aan hebt.”

Overkop.be: jongeren delen zelf video’s en vinden luisterend oor dankzij chatfunctie

Ook online wil OverKop er zijn voor jongeren en vooral tussen de jongeren staan. Op overkop.be wordt voor een nieuwigheid gezorgd: jongeren kunnen er zelf video’s delen die hen zelf al eens geholpen hebben of die hen inspireren. Hiermee wil OverKop inspelen op peer-support: uit onderzoek blijkt dat jongeren die elkaar ondersteunen heel waardevol is. Daarnaast is er ook een chatfunctie waar jongeren terecht kunnen en waarvoor OverKop samenwerkt met Awel.

Rode Neuzen Dag 2018

De volgende editie van Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius, vindt plaats in 2018 en zal opnieuw in het teken staan van jongeren met psychische problemen. Ondertussen kan iedereen in Vlaanderen acties blijven organiseren voor Rode Neuzen Dag. Actievoerders kunnen hiervoor hun actie aanmelden op rodeneuzendag.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.