Eén | De 12de man: Karl Vannieuwkerke brengt in spannende quiz 26 elftallen én zijn eigen BV-elftal aan de aftrap

©Vrt

Vanaf maandag 7 maart presenteert Karl Vannieuwkerke vijf weken lang de spannende quiz ‘De 12de man’ op Eén. Daarin strijden elke dag twee sympathieke elftallen voor een plaatsje in de top acht van het klassement.

De elftallen doen dat met de hulp van een bekende ’12de man’, want de inzet is bijzonder groot. De eindwinnaars van de grote finale op 7 april mogen met elf naar alle groepswedstrijden van onze Rode Duivels op het EK in Frankrijk.

De 12de man, vanaf 7 maart van maandag tot en met donderdag rond 22 uur op Eén.

14 oktober 2015.

Op die dag ontwaakte België als nummer 1 van de wereld, volgens de FIFA-ranking. Onze Rode Duivels hebben het nationaal voetbalgevoel helemaal doen opflakkeren. Iedereen kleurde de avond voordien zwart-geel-rood. Behalve misschien de Nederlandse Belgen. Die kleurden vooral groen. Het kleine België is waanzinnig groot in de voetbalwereld. En daar mogen we meer dan trots op zijn.

Bovendien hebben we het ticket richting EK op zak. De reisbestemming voor de zomer van 2016 wordt zonder enige twijfel Frankrijk. Ook wie geen ticket voor de wedstrijden kan bemachtigen, wil er de sfeer gaan proeven. Om te bewijzen dat wij Belgen toch nog altijd de dappersten aller Galliërs zijn. De invasie van de Belgen wordt een feit.

Geen Rode Duivels zonder supporters. Supporters die de dag na de match geen woord kunnen zeggen op het werk, omdat hun stem nog op de grasmat ligt. Zij die hun Rode Duivels-shirt met trots dragen, de Belgische vlag laten wapperen en de driekleur op hun wangen schminken.

Zij zijn De 12de man.

Het programma

De 12de man is geen voetbalquiz. Je moet geen voetbalkenner zijn om te scoren. Een brede algemene kennis is dan wel weer mooi meegenomen.

In deze dagelijkse spannende quiz nemen twee sympathieke teams het tegen elkaar op. Elk team bestaat uit elf personen maar er zijn slechts drie sterspelers die het team naar de finale kunnen loodsen. De drie beste quizzers krijgen de steun van een bekende Vlaming en hopen het andere team na vijf rondes te verslaan. Dan mag het voltallige team naar de finale. In die finale spelen ze voor een plaats in het algemeen klassement.

De top acht

Welk elftal uiteindelijk met die felbegeerde prijs gaat lopen, wordt in de grote eindfinale op donderdag 7 april beslist.

Dit seizoen doen 26 ploegen een gooi naar een plaatsje in die finale. In 13 voorrondes proberen ze zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen.Alleen de top 8 van dat klassement stoot door naar de kwartfinales.

Wie tegen wie strijdt in die kwartfinales maakt Karl met een loting bekend na de dertiende reguliere aflevering. In het zog van de grote voetbaltornooien bepaalt het lot welke elftallen de degens kruisen. In de kwartfinales gaat het hard tegen hard want de plaatsen voor de halve finales zijn beperkt en begeerd.

De grote winnaar van de finale zal dus een pittig parcours afgelegd hebben en zal zich terecht de kampioen van dit seizoen van De 12de man mogen noemen.

De ploegen

De teamleden zijn op een bepaalde manier verbonden, één duidelijke linkvolstaat. Ze zijn familie van elkaar, zijn leraars in dezelfde school, wonen in dezelfde straat, gooien elke dinsdag de remmen los in de badminton, supporteren voor dezelfde ploeg… Het kan allemaal.

Elftallen van over het hele land hebben zich ingeschreven voor dit nieuwe seizoen. Scheidsrechters uit Brugge, cipiers van de gevangenis in Dendermonde, redders uit Limburg, een triatlonclub uit Antwerpen en carnavalisten uit Halle….  Samen koesteren ze dezelfde droom: op een ongeziene manier het EK beleven deze zomer.

Een bekend elftal

In De 12de man heeft Karl dit seizoen zijn eigen bekend elftal. Elf bekende Vlamingen die de teams bijstaan in hun strijd om de finale, ze zijn zowaar de captain van het team.

Elf captains van diverse pluimage.

Elf captains die voor een frisse en enthousiaste wind zorgen.

Elf ontwapenende captains die de ultieme versterking voor hun team vormen.

Het zijn geen voetbalanalisten maar ze hebben wel enige affiniteit met het voetbal én de Rode Duivels. Tom Waes, Linde Merckpoel en Cath Luytenverschijnen alvast aan de aftrap. Wie er nog in het elftal zit van Karl, wordt op 2 maart bekendgemaakt.

De hoofdprijs

De inzet is groot. De winnaar van dit seizoen van De 12de man mag met zijn of haar elftal naar de groepswedstrijden van de Rode Duivels op het EK in Frankrijk. Zij kunnen onze nationale trots bijna ruiken want ze maken het EK mee van op de eerste rij.

Een ervaring om nooit te vergeten want het winnende team wordt naar de wedstrijden gebracht, mag er eindeloos klinken op zoveel voetbalplezier en maakt er kans om de Rode Duivels van zeer dichtbij te zien. Of we nu met België de finale spelen of niet, de winnaars van De 12de man zijn ook de winnaars van het EK.

Vijf quizrondes en een finale

  • De voorronde

We openen het programma met een voorronde of kleine eerste ronde.

De twee bekende captains van die avond beslechten een eerste duel. Wie begint, beslist de toss. Een minuut lang worden er vragen gesteld. Antwoord je juist, dan blijf je aan de beurt en haal je punten binnen. Antwoord je fout, dan gaat de beurt naar de andere kandidaat. Bij De 12de man wordt er dus zo goed als zeker gescoord in de eerste minuut. Je krijgt er waar voor je geld.

  • De tweede ronde – Tous Ensemble

Na die eerste ronde is er al een eerste stand. De bekende Vlaming die voorstaat, mag als eerste een team kiezen. Het team waarvan hij of zij een aflevering lang de captain is. De teams stellen zich voor in een filmpje en doen hun uiterste best om de captains te imponeren.

De tweede ronde wordt dus met het hele team gespeeld. Om het samenspel van de vier teamleden uit te buiten bestaat het antwoord op de vraag uit vier woorden. Karl stelt de vraag, één van de acht teamleden mag afdrukken als hij of zij denkt dat hun team het antwoord zal weten. Degene die afdrukt, antwoordt als eerste. En daarna volgt de rest van het team.

  • De derde ronde – Wie van de Vier?

In de derde ronde krijgen de kandidaten vier foto’s te zien, met een bijhorende vraag. Ze moeten het juiste antwoord aanduiden.

In deze ronde is snelheid cruciaal. En het is bovendien een zeer leuk spel om thuis mee te spelen. Karl duidt per vraag van elk team iemand aan. In tien willekeurige duels krijgen de teams de kans om heel wat punten te sprokkelen.

  • De vierde ronde – Kompany & Co

In deze ronde staan de Rode Duivels centraal. Alle vragen vertrekken vanuit een Rode Duivel, van vroeger tot nu. Er worden vier vragen gesteld en elk team krijgt de kans om te antwoorden. Ze mogen overleggen voor ze antwoorden.

Bij de laatste vraag krijgen ze altijd de hulp van een Rode Duivel. Karl stelt een aartsmoeilijke vraag en een Rode Duivel geeft hen hulp in de vorm van tips.

  • De vijfde ronde – Man op Man

De laatste ronde voor de finale kreeg de titel ‘Man op Man’ mee. Aan het begin van de ronde krijgen de teams vier thema’s voorgeschoteld, thema’s die allemaal een link hebben met Frankrijk. Van mode over gastronomie tot muziek.

Elk teamlid neemt één thema voor zijn of haar rekening. Het team mag zelf kiezen wie welk thema speelt. De volgorde van de thema’s wordt door het lot bepaald. Die kennen de teams niet wanneer ze de thema’s verdelen. De thema’s lichten één voor één op, in willekeurige volgorde, en het team dat aan de leiding staat, mag als eerste op de knop drukken. Het gekozen thema wordt als eerste gespeeld.

Wanneer het thema bekend gemaakt is, komen de eerste twee spelers naar het midden. Ze nemen plaats tegenover elkaar aan de drukknop. De presentator stelt de eerste, open vraag. Wie als eerste afdrukt, mag antwoorden. Bij een juist antwoord verdien je punten, bij een fout gaat de beurt naar de andere speler.

De ploeg die na de vijf rondes het meest aantal punten heeft binnengehaald, mag de finale spelen.

  • Finale

In de finale spelen de elf teamleden en de bekende captain. Ze krijgen tien meerkeuzevragen die verband houden met de landen die zich gekwalificeerd hebben voor het EK. Antwoord je fout, dan krijg je een gele kaart. Antwoord je een tweede keer fout, dan krijg je een rode kaart en mag je niet meer verder spelen. Het doel is dat minstens één iemand de tiende en dus laatste vraag overleeft. Dan verdubbel je de score van je team.

De 12de man, vanaf 7 maart van maandag tot en met donderdag rond 22 uur op Eén.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.