Dranouter Festival: Daniel Norgren, J. Bernardt, Kommil Foo en meer!

Nieuws van het Dranouter Festival kamp … We hadden reeds de komst aangekondigd van onder meer Gregory Porter, Bazart, Doe Maar, Warhaus, Het Zesde Metaal, Leyla McCalla, DAAU en CC Smugglers. Vandaag voegen we daar maar liefst 14 acts aan toe: Daniel Norgren, J. Bernardt, Mandolinman, Wally, Bukahara, Kommil Foo, Bears Of Legend, Omiri, Brihang, Daoiri Farrell, Ghent Folk Violin Project, Variomatic, Coope Boyes & Simpson en Ethno Flanders!

Daniel Norgren is een Zweedse singer-songwriter, hij grasduint in verschillende genres als blues, Americana, roots en folk en valt het best te vergelijken met artiesten als Neil Young, Van Morrison, Bonnie Prince Billy en zijn landgenoot The Tallest Man On Earth. Tot 2015 bleef Norgren één van de best bewaarde muzikale geheimen van het hoge Noorden. Zijn zesde album ‘Alasbury’ bleek een schot in de roos en zorgde voor de lovende aandacht die hij al jaren verdient. Veelzijdigheid en authenticiteit troef, want hij kan zowel uit de voeten met een elektrische gitaar, piano, accordeon en mondharmonica. Er zijn weinig artiesten die op zo’n mooie manier onze slagzin ‘Festival Of New Traditions’ belichamen.

Samen met Maarten Devoldere van Warhaus zorgde Jinte Deprez vorig jaar nog voor een grandioze Balthazar show op onze Mainstage, dit jaar presenteert hij zijn debuutplaat (die nog verschijnt voor de zomer) als J.Bernardt! Met de vooruitgeschoven single ‘Calm Down’ kregen we al een voorproefje van hoe dat album zal klinken en dat verschilt toch wat van de typerende sound van het moederschip Balthazar. Een nieuw muzikaal avontuur gekenmerkt door eigentijdse, minimalistische R&B en zwoele elektronica –en soulinvloeden. Internationale klasse. Balthazar zendt zijn zonen uit! Komt dat zien.

Wally speelde jaren in verschillende bands, zoals de succesvolle reggae band Wahwahsda, voordat hij nu op 32-jarige leeftijd op eigen benen gaat staan. Wally is sinds 2015 te zien aan de zijde van Tourist LeMC als gitarist en natuurlijk als tweede stem in de grote hit ‘Horizon’ waar hij het refrein voor zijn rekening nam. Met zijn eerste single ‘Misère’ zet Wally meteen de toon voor een beloftevolle solocarrière!

Kommil Foo, het duo bestaande uit de broers Raf en Mich Walschaerts brengen een mengeling van humor en muziek en behoren al jaren tot het beste wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van cabaret. De twee zingen nu ook hun mooiste, beste, ontroerendste, grappigste en meest memorabele liederen in een heuse concertsetting, omring door een uitgelezen groep muzikanten. Verwacht u aan Kommil Foo klassiekers als ‘Ruimtevaarder’‘Madrid’‘De Volgende’, maar ook aan splinternieuwe songs uit de recente voorstelling ‘Schoft’!

Met hun nieuw album ‘Unfolding The Roots’ keert MANdolinMAN terug naar het traditionele repertoire van hun debuut, maar gaan ze nog een stap verder in het bewerken ervan, waardoor de melodieën en de arrangementen nog meer hedendaags klinken. Vlaamse instrumentale traditionele muziek heeft misschien nog nooit zo exotisch, fris en modern geklonken!

Kosmopolitische pop uit Duitsland? Jawel, Bukahara is een ruwe diamant, pas ontgonnen uit de Duitse pop scène. De vier muzikanten vertegenwoordigen drie continenten en vertalen hun roots en culturele identiteit in straffe lappen dansbare muziek. Met viool, contrabas, trombone en akoestische gitaar geven ze het folk -en world genre een stevige injectie dynamiek en spelplezier. Bukahara heeft genoeg slagen in huis om je finaal over de knie te leggen!

Bears Of Legend is een Canadese band die hoofdzakelijk zingt in het Engels en menig hart beroert door hun bevlogen passie en enthousiasme. Op hun nieuw album ‘Ghostwritten Chronicles’ innoveren Bears Of Legend met complexe muzikale arrangementen, krachtige vocale harmonieën en uitgesponnen orkestrale stukken. Met maar liefst zeven personen creëren ze hun geheel eigen wereld aan de hand van een instrumentarium bestaande uit gitaar, banjo, mandoline, contrabas, accordeon, piano, cello, xylofoon en percussie.

Mastermind achter het muzikale project Omiri is de Portugees Vasco Ribeiro Casais. Vasco absorbeert als het ware zijn vaderlandse en traditionele muziekcultuur en gooit die ogenschijnlijk simpel in de mix met elektronica en samples. De wisselwerking tussen ‘traditionele’ instrumenten als gitaar, bouzouki, harp en ukelele met meer elektronische beats en composities resulteert in een unieke klank en dito performance. Aangevuld met live visuals is Omiri ongetwijfeld één van de te ontdekken acts uit de muzikale onderbuik van Lissabon. Voer voor parelvissers!

Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, sloopt vakkundig alle schotten tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij erin iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen dat niemand verwacht. Want moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of poëet? Het staat alleszins vast dat hij met zijn debuutalbum ‘zolangmogelijk’ constant de grenzen van de hiphop aftast, kneedt en verplaatst. Hij was ooit laureaat van Studio Brussel’s Nieuwe Lichting, anno 2017 staat Brihang geboekstaafd als een unieke, creatieve en multigetalenteerde artiest. Punt.

Daoiri Farrell groeide op in Dublin, waar zijn talent al op vroeg opgemerkt werd door Christy Moore. Zijn voornamelijk traditionele songs worden ondersteund door akoestische gitaar, banjo, bouzouki en een grote portie humor. In het najaar van 2016 bracht hij zijn tweede album ‘True Born Irishman’ uit, dat door het gerenommeerde Songlines magazine bestempeld werd als ‘one of the most significant Irish releases of recent years ****’. Hij kaapte bovendien ook 3 nominaties weg voor de BBC Folk Awards!

Het Ghent Folk Violin Project (ofte GFVP) staat al enkele jaren bekend om zijn originele mix van folk, wereldmuziek, klassiek en jazz. Met de viool van Shalan Alhamwy en de Arabische luit van Elias Bachoura krijgt het gevarieerde repertoire van GFVP er nu ook een betoverende Syrische toets bovenop. Dit alles wordt vermengd met beklijvende taksims en verrassende improvisaties waarbij de diverse stijlen van de muzikanten prachtig tot uiting komen.

Het Britse a capella trio Coope, Boyes & Simpson heeft een intense band met België opgebouwd.  Gedurende hun carrière waren ze verschillende keren te gast in Dranouter, de liefde voor onze streek werd zelfs zo groot dat één van de heren ondertussen al enkele jaren in het Heuvelland woont. De liefde vanuit Dranouter voor C, B & S is wederzijds en de Clubstage zal op zondag 6 augustus het schouwtoneel worden voor één van de allerlaatste shows van het trio op Belgische bodem. Volgens vooraanstaand Brits muziekblad fRoots blijven ze “the folk world’s foremost a cappella trio”.

Bestaande uit muzikanten van Yevgueni, Kadril, Embrun en Fluxus zou je Variomatic kunnen beschouwen als een heuse Dranouter all-star band. Welke muzikant dan ook in de drivers seat zit, ze schakelen vloeiend van eigentijdse folk naar funky popmuziek. Of zoals je wil, van stevige rock naar meer intieme blues. Fasten your seatbelts!

Ethno Flanders presenteert op zondag 6 augustus het resultaat van een muzikale wereldreis. Gedurende een week komen 60 jonge muzikanten van over de hele wereld samen om elkaars (traditionele) muziek te leren spelen.

Annulatie

De Britse band Skinny Lister heeft zijn komst naar Festival Dranouter 2017 jammer genoeg geannuleerd.

Ontdek alle artiesten via de Deezer playlist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.