Dit zijn de twaalf levensgenieters in Het goeie leven

©vrt

Uit meer dan 700 kandidaten koos Wim Lybaert in ‘Het goeie leven’ zes duo’s die zot zijn van kweken en koken. De kijker maakte vanavond in de eerste uitzending kennis met hen: kasseilegger Glenn en zijn vriendin schooljuffrouw Paulien, bakkersdochters Lut en Lieve, horlogiste Tine en haar vriend slager Peter, collega-tuinaanleggers Bart Verelst en Bart Fransen, pottenbakkers Bert en Dirk en postbode Paul en lerares Elise.

Samen met hen tovert Wim Lybaert een onontgonnen weiland om tot een vruchtbaar en lekker paradijs. Drie seizoenen lang zullen de zes duo’s samen zaaien, kweken en genieten van de vruchten die de natuur hen schenkt. Het goeie leven is geen harde competitie, maar met hun pure keuken proberen ze topchefs als Peter Goossens, Kobe Desramaults, Sergio Herman, Jeroen Meus en Wouter Keersmaekers te verleiden.

Het goeie leven: elke dinsdag vanaf 13 september om 20.40 uur op Eén

De twaalf levensgenieters gaan er back to basics. Ze kweken alles zelf en koken zonder elektriciteit, met echt vuur. Het beste uit de natuur. Uit aarde en vuur. Ze kweken om te eten.

Het goeie leven is een spel met de natuur én een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich ‘de meester van het goeie leven noemen.


Peter en Tine 

“Toen we nog niet samen waren, voelden we ons allebei altijd de buitenbeentjes en ‘de rare van den hoop’. Sinds we elkaar hebben gevonden, is dat helemaal anders. Bij elkaar zijn we heel normaal, want we hebben voor 98 % dezelfde interesses.” (Tine)

“Als je buiten loopt, leer je.” ( Peter)

Peter en Tine leerden elkaar kennen via een wildplukgroep op Facebook. Peter weet alles over paddenstoelen, Tine is een krak in wilde kruiden. Allebei kregen ze hun passie met de paplepel mee van hun beide grootvaders. Elke dag plukken ze gratis lekkernijen uit de natuur, en de verwondering heeft hen de voorbije jaren gesterkt om zo zelfvoorzienend mogelijk door het leven te gaan.

Als gediplomeerd kok én slager kweekt Peter al jaren konijnen om te slachten en te bereiden. Tine werkt als horlogemaakster. Het precisiewerk en de tikkende klok in de besloten ruimte van haar atelier, wisselt ze graag af met de kweek van groenten in de weidse open lucht, op het trage ritme van de seizoenen.


Lut en Lieve 

“We zijn met vijf zussen thuis, vijf bakkersdochters. Het was bij ons thuis een ‘kiekenkot’ met een heel warm nest. We zijn nog altijd 10 handen op één buik.”

Lut en Lieve eren hun ouders en leven voor hun kinderen en kleinkinderen. Familie en geschiedenis zijn dan ook het allerbelangrijkste in hun leven. Deze liefde voor traditie trekken ze ook door naar de moestuin en de keuken.

De zondag is altijd een beetje een feest bij de ‘Keuninkskes’, want dan eten ze met heel de bende wat de moestuin schaft. Lut is de zorgende moederkloek die onvermoeibaar de kar trekt, Lieve is de creatieve ‘prutser’ en de geboren optimist. Lieve is zot van alles wat de natuur voortbrengt. Niet in het minst van koeienvlaaien en paardendrollen. Alle soorten ‘stront’ verzamelt ze in al hun geuren en kleuren.


Bart Fransen en Bart Verelst 

Er is een grote Bart en een kleine Bart. Ze zijn collega’s.

Kleine Bart werkte vroeger als chef-kok, maar omdat hij dichter bij zijn gezin wou zijn en zijn drie kinderen wilde zien opgroeien, stapte hij uit de horeca. Zo kwam hij in het tuinbouwbedrijf van grote Bart terecht.

Grote Bart stamt uit een familie van fruittelers. Hij is historicus van opleiding, maar na enkele jaren in de klas werd de roep van het buitenleven en van zijn familieroots alsmaar groter.

Toen hij als geschiedkundige opzoekingswerk moest doen in een oud kasteel in Frankrijk, kantelde zijn interesse plots naar de mooie siertuinen. Het onderwijs was voor Bart plots echt verleden tijd. Bart is een forse man die zichzelf graag verliest in de liefde voor het verfijnde werk met pietluttig kleine zaadjes.


Bert en Dirk 

“We werken met klei uit de grond, kweken groentjes uit de grond, maken eten en serveren het in zelfgemaakte dingen. Wat kan een mens meer wensen?”

Bert is van de ene dag op de andere weggewandeld van zijn kantoorjob. Weg van tussen de vier muren om met volle teugen te genieten van zijn passie voor de natuur. Ook zijn jarenlange studies schoof hij aan de kant om van zijn passie zijn beroep te maken: imkeren en pottenbakken behoorden niet langer tot zijn vrije tijd, maar werden plots een voltijdse job.

Het is in het potten bakken dat hij zijn meester Dirk heeft leren kennen. De twee hebben mekaar snel gevonden in hun liefde voor aarde en ambacht. Dirk is een echte mei ‘68’er. Hij houdt net als Bert absoluut niet van competitie en heeft een lichte allergie voor gezag en autoriteit. Maar in zijn moestuin, zijn pottenbakkersatelier en zijn keuken beleeft hij zijn eeuwige vrijheid. Hij ervaart het grootste geluk wanneer hij zijn verschillende passies in een mooi en harmonieus geheel kan laten versmelten.


Glenn en Paulien 

Wij zijn de snotneuzen van het goeie leven.”

Glenn en Paulien vormen al zeven jaar een koppel. Hij legt opritten aan en zij staat elke dag voor de klas in het tweede leerjaar. Ze hebben het minst ervaring van alle duo’s, zowel in de moestuin als achter het fornuis.

Zelf noemen ze zich “de snotneuzen van het goeie leven”, maar met een stevige brok natuurtalent en dankzij google en andere bronnen, houden deze leergierige youngsters zich staande tussen de ervaren rotten van aarde en vuur.


Paul en Elise

“Soms zegt mijn vrouw dat ik mijn moestuin liever zie dan haar. Ik kan dat niet altijd tegenspreken…” (Paul)“Ik ben echt heel de dag bezig met eten… Van het moment dat ik opsta totdat ik ga slapen. Het is bijna een verslaving.” (Elise)

Paul is postbode en de moestuinier van dit duo. Hij is een echte buitenmens. Hij is al 33 jaar aan het moestuinieren en met zijn 2000 vierkante meter kan zijn gezin 365 dagen op 365 rijkelijk van eigen kweek eten. Hij heeft zo’n 40 soorten groenten die hij graag deelt met familie, vrienden en kennissen, zoals de ouders van Elise.

Elise kent Paul vooral door zijn groenten. Net als haar ouders kookt ze dagelijks met zijn oogst. Ze hebben naar eigen zeggen een ‘groentenband’.

Koken is voor Elise haar lang leven. Ze staat dagelijks voor de klas in het technisch onderwijs. Schrijnwerk, lassen, metsen. De jonge moeder kan het allemaal. Ook al loopt het kweken en koken bij Paul en Elise heel gescheiden, toch zijn ze vast van plan om hun talenten te bundelen in Het goeie leven.

De oogstopdrachten

Begin januari 2016 gaf Wim de zes duo’s de opdracht om hun moestuin te doen schitteren in negen groenten en negen gerechten. Elke opdracht moeten ze opkweken tegen een vooropgestelde oogstdag. Op die dag moeten ze een bepaalde groente in al zijn variëteiten op een voetstuk zetten en ook een lekkere bereiding uit het vuur halen.

Het goeie leven: vanaf 13 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.