De Warande: Waarom zijn we zo bang om te vallen?

De Warande
©De Warande

Wie valt, is kwetsbaar. In onze maatschappij kijken we liever naar de stijgende lijn: altijd hoger, verder, sneller, meer. Maar hoort vallen niet gewoon bij het leven? Waar blijft onze vooruitgang en creativiteit als we geen sprong in het diepe meer durven wagen? ‘VAL’, de nieuwe voorstelling van theatergezelschap Schweigman& in samenwerking met rietkwintet Calefax is een muzikale ode aan het vallen.

In ‘VAL’ komen een aantal gerenommeerde kunstenaars samen: het internationaal opererende ensemble Calefax, het mimetheater van Boukje Schweigman (winnaar VSCD mimeprijs 2018), componist Yannis Kyriakides én scenograaf/ lichtontwerper Theun Mosk. Gecombineerd met vijf sterke fysieke performers wordt ‘VAL’ het beste van alle werelden.

‘VAL’ is muziektheater: muziek en fysiek spel zijn even belangrijk. De rietinstrumenten van Calefax lenen zich perfect voor extreem hoge en lage tonen: zij maken het vallen ‘voelbaar’, nog meer doordat de muzikanten zich vrij bewegen in de ruimte, tot de nok toe. In ‘VAL’ zijn ze daarom niet alleen muzikant, maar ook performer. Yannis Kyriakides, die eerder al werkte met Calefax, zorgt voor een intrigerende mix van conventionele muziekinstrumenten en elektronische geluiden.

Boukje Schweigman& zoekt in haar voorstellingen vaak de fysieke grenzen op van haar spelers. Schweigman: “We willen binnen de relatief veilige kaders van het theater een spel spelen met onze oerangsten. Waarom willen we wegblijven van de zwaarte, van onze hoogtevrees, van onze angst om te vallen? Kunnen we deze fysiek voelbaar maken binnen de hoogste theaterzalen? De performers zoeken fysieke extremen op, waardoor ze ons confronteren met de kwetsbaarheid van onze lichamelijkheid die tijdens het gevaar van een val zo goed te voelen is.”

Om de performers van grote hoogten te laten vallen, is ‘VAL’ alleen te zien in de grote (hoge) schouwburgzalen. Dit is nieuw voor Schweigman&. Het is de eerste voorstelling van het gezelschap die alleen in de schouwburgen te zien is.

‘VAL’ gaat op 21 september in wereldpremière in Stadsschouwburg Utrecht, op zaterdag 28 september volgt de Belgische première in provinciaal cultuurhuis de Warande.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.