De Buurtpolitie bezoekt hun maten op straat na een geslaagde verkeersveiligheidscampagne

“Maat op straat!” Deze zin klinkt vele Antwerpse kinderen, en wellicht ook hun ouders, zeker bekend in de oren. Het was de slogan van de verkeersveiligheidscampagne van Politiezone Antwerpen dit jaar. De slogan was overal te zien: langs de weg, op het openbaar vervoer en je kon hem zelfs horen in een liedje dat door acteurs van De Buurtpolitie werd ingezongen.

Zoveel mogelijk maten op straat verzamelen die beloven om hoffelijk te zijn in het verkeer, dat was de opdracht die de Antwerpse lagere scholen dit jaar meekregen van Politie Antwerpen in het kader van de verkeersveiligheidscampagne. De negen lagere scholen die de meeste ‘maat op straat’ charters verzamelden in verhouding tot het aantal leerlingen op de school, wonnen een bezoek van enkele acteurs van De Buurtpolitie aan hun school. “Deze campagne was een echt groot succes, want kinderen zijn de beste ambassadeurs om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Zij inspireren en motiveren hun ouders en familieleden om zich hoffelijk te gedragen op de baan en de verkeersregels te respecteren.”

28 282 paar fluogele handschoenen uitgedeeld

De actie beloofde al van bij het begin een succes te worden. 108 scholen hadden zich geregistreerd om deel te nemen aan de campagne. Zo konden we 28 282 paar van de opvallende fluogele handschoenen verdelen op de scholen. En de kinderen namen ze gretig in gebruik. Samen met de fluo sticker op de boekentas, fiets of fietshelm droegen ze bij aan de zichtbaarheid van de leerlingen in het drukke verkeer. Schepen voor Onderwijs Claude Marinower reageert tevreden: “Deze campagne was een mooie aanvulling op het uitgebreide aanbod verkeerseducatie dat de stad Antwerpen voor scholen heeft. Ze gaf de bestaande verkeersveiligheidsacties van de scholen een extra boost, én betrok expliciet de ouders, de buurt en familieleden van de kinderen. Onze leerlingen veilig op school krijgen is immers een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers. Ik ben zeer blij dat zoveel scholen er dan ook actief aan meededen.”

90 000 keer hoffelijker

De scholen die deelnamen aan de actie kregen een belangrijke taak: verzamel zoveel mogelijk maten op straat. In totaal werden er 90 746 ingezamelde charters geteld door de gerechtsdeurwaarder. Met andere woorden, meer dan 90 000 Antwerpenaren hebben zich geëngageerd om zich hoffelijker te gaan gedragen in het verkeer. Dat is ongeveer 1 Antwerpenaar op 5.

Negen scholen winnen bezoek van De Buurtpolitie

De negen scholen die de meeste charters verzamelden, worden op een bezoek van de acteurs van De Buurtpolitie getrakteerd. Dat was de inzet en deze scholen krijgen in de komende weken De Buurtpolitie over de vloer:

  • Flora, Borgerhout
  • Sint-Rumoldus, Deurne
  • ‘t Spoor, Antwerpen
  • De Toverbol, Antwerpen
  • O.L.V. Pulhof, Berchem
  • De Kleurboom, Ekeren
  • Sint-Jozef, Ekeren
  • Sint-Eduardus, Merksem
  • Virgo Maria, Merksem

We wensen hen veel plezier met het bezoek en hopen dat zij en alle andere scholen een veilig jaar tegemoet gaan.

De Buurtpolitie
©Lokale Politie Antwerpen / Stad Antwerpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.