CONNeXT Awards 2019 uitgereikt in Gent

CONNeXT
©CONNeXT

In Gent zijn de CONNeXT Awards uitgereikt, een bekroning voor de beste film- en tv-producties die er werden gepitcht of als work-in-progress gepresenteerd. De winnaars zijn Zillion van Robin Pront (Lites Features Project Award), Four Brothers van Pieter Jan de Pue (Flow Features WIP Award), Panenka-reeks Het Vaticaan (Flow Series Pitch Award) en het tweede seizoen van De Mensen-reeks Undercover (CONNeXT Series WIP Award). De documentaire What Makes Us Boys van Janet van den Brand en Timothy Wennekes en De Mensen-reeks Beau Séjour 2 kregen een speciale vermelding van de jury.

Dit jaar werden op CONNeXT vier awards uitgereikt: twee voor speelfilms en lange documentaires en twee voor reeksen. Twee jury’s van internationale film en tv-professionals selecteerden de vier winnaars uit 51 Vlaamse film- en televisieproducties in verschillende productiefasen die tijdens de voorbije drie dagen op CONNeXT werden gepresenteerd. Drie van de vier prijzen worden uitgereikt door de audiovisuele dienstenbedrijven Lites en Flow Postproduction. Aan de prijzen is een aanbod van audiovisuele diensten verbonden, aangevuld met een advertentiebudget om te besteden bij de mediapartners van CONNeXT: C21 Media, Le Film Français en Screen International.

De jury voor de speelfilms en lange documentaires bestond uit Aurélie Godet (Berlinale), Marit Van den Elshout (IFFR, CineMart) en Alissa Simon (Chicago IFF, Minneapolis IFF, Palm Springs IFF). In de jury voor de tv-reeksen zetelden Cecilia Edström (TV Drama Vision Göteborg Film Festival), Lisa Campbell (Edinburgh International Television Festival) en Michael Rabehl (Cinequest).

Zillion (Lites Features Project Award)

De Lites Features Project Award voor het beste speelfilmproject in ontwikkeling ging naar Zillion van Robin Pront, dat gepitcht werd als een sexy misdaadfilm over de opkomst en de neergang van Belgiës grootste en meest beruchte dancing met een wervelende soundtrack van dancemuziek uit de jaren 90. De opnames van Zillion zouden in het voorjaan van 2020 van start gaan. De productie is van Hilde De Laere voor FBO, in coproductie met Woestijnvis en Millstreet Films.

De jury prees regisseur Robin Pront voor de oprechte gedrevenheid waarmee hij het project kwam voorstellen. “De pitch en het videofragment brachten de fascinatie van de filmmaker voor de unieke protagonist over op een heldere, krachtige manier. We geloven in de internationale uitstraling van deze film, over verschillende generaties heen, met een verhaal dat heel specifiek en tegelijk universeel is. We zijn ook benieuwd naar de muziek, die een belangrijk deel zal uitmaken van de film”, aldus de jury.

Four Brothers (Flow Features WIP Award)

Voor de Flow Features WIP Award kwamen projecten in aanmerking waarvan de opnames nog bezig zijn of die postproductie zijn. De prijs werd uitgereikt aan Four Brothers van Pieter Jan De Pue, een lange documentaire die het levensverhaal vertelt van vier broers tijdens de burgeroorlog in Oekraïne. De opnames voor Four Brothers zijn gestart in de zomer van 2019. Tijdens CONNeXT werden de eerste beelden exclusief vertoond aan de internationale aanwezigen. Four Brothers is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film.

De jury koos voor Four Brothers omdat het verhaal, de ambitie en de reikwijdte van het project een onuitwisbare indruk nalaten. “We kijken ernaaruit de film te zien en de levensweg en zoektocht naar identiteit van de vier broers, hun conflicten en ontdekkingen mee te volgen. Het was indrukwekkend om te zien hoe één familie ons zoveel kan tonen en doen begrijpen over de complexe staat van de wereld vandaag, en hoe oorlog zelfs de sterkste banden kan doorbreken.”

What Makes Us Boys (speciale vermelding van de jury)

Daarnaast gaf de jury voor de speelfilm- en documentaireproducties een speciale vermelding aan What Makes us Boys, een lange documentaire van Janet van den Brand en Timothy Wennekes die als work-in-progress werd gepresenteerd. What Makes Us Boys is een productie van Diplodokus.

De jury was geraakt door de diepgang van de pitch. “We hielden van de helderheid en de aanpak van de regisseurs, met respect voor de jonge protagonisten en tegelijk gretig om de sterke band tussen de broers te verkennen op een manier waarvan wij overtuigd zijn dat het de juiste is. De filmmakers gebruiken de kracht van cinema en benutten elke kans om schoonheid en poëzie in de film te brengen. Wat overbleef na de pitch was onze nieuwsgierigheid om de film te zien en de hoofdrolspelers beter te leren kennen.”

Het Vaticaan (Flow Series Pitch Award)

De Flow Series Pitch Award voor de beste tv-reeks in ontwikkeling ging naar Het Vaticaan, een zesdelige documentairereeks van productiehuis Panenka. De reeks neemt de makers mee achter de schermen van het Vaticaan en zoekt naar antwoorden op vragen die nog nooit gesteld zijn. Bedenker van de reeks Rik Torfs en regisseur Kat Steppe kwamen de reeks op CONNeXT voorstellen. De jury gaf de prijs aan Het Vaticaan voor de “knappe beelden, sterke uitstraling voor een breed publiek en de sterke artistieke visie van de scenarist en de regisseur.”

Undercover 2 (CONNeXT Series WIP Award)

De CONNeXT Series WIP Award ging naar het tweede seizoen van Undercover, een productie van De Mensen. In seizoen 2 volgen we de hoofdpersonages die opnieuw undercover gaan, dit keer in het milieu van de internationale wapensmokkel. Undercover 2 werd geschreven door Nico Moolenaar, Bart Uytdenhouwen en Piet Matthys en geregisseerd door Pieter Van Hees en Cecilia Verheyden.

De jury, die uitgebreid debatteerde en verschillende kanshebbers in aanmerking nam, prees Undercover 2 “voor zijn grote aantrekkingskracht voor de internationale markt, de emotionele weerklank, de grote productiewaarde, de sterke personages en het hoge entertainmentgehalte.”

Beau Séjour 2 (speciale vermelding van de jury)

Ten slotte hield de jury eraan een speciale vermelding te geven aan Beau Séjour 2, net als Undercover 2 een reeks van productiehuis De Mensen die als work-in-progress aan het publiek van CONNeXT werd voorgesteld. De vervolgreeks werd geschreven door Roel Mondelaers en Sanne Nuyens en geregisseerd door Nathalie Basteyns en Kaat Beels. Het tweede seizoen van Beau Séjour gaat over voormalig marineofficier Maurice die zijn eigen moord onderzoekt.

CONNeXT is het audiovisueel exportplatform voor nieuwe Vlaamse films en tv-producties. Van 7 tot 9 oktober werden ruim 100 internationale film- en tv-professionals in Gent uitgenodigd voor drie intense dagen van presentaties en screenings van Vlaamse speelfilms, documentaires en tv-reeksen, ontmoetingen met regisseurs en producenten en netwerkmomenten voor de Vlaamse audiovisuele sector. Gisteren werd bekendgemaakt dat CONNeXT na vier succesvolle edities in Gent vanaf 2020 in Antwerpen zal plaatsvinden.

CONNeXT 2019 is een intiatief van Flanders Image, de communicatie- en promotieafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met Sabam for Culture, Creative Europe Mediadesk Vlaanderen, Screen Brussels, Lites, Flow, Omnia Travel, Pillows en Film Fest Gent. De mediapartners zijn C21 Media, Le Film Français en Screen International.

ZillionFour BrothersWhat Makes Us Boys, Het Vaticaan en Beau Séjour 2 kunnen rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.