Comics Station Antwerp – Eerste steenlegging

De voorbereidingsfase voor Comics Station Antwerp is succesvol afgerond. Op 22 april jl. werd de finale stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door Stad Antwerpen. Na enkele voorbereidende werken, begint vandaag de bouwfase die in het voorjaar van 2017 zal resulteren in het nieuwe indoor thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren in het station Antwerpen-Centraal. Deze nieuwe Antwerpse trekpleister verbreedt het familiale toeristisch aanbod in de Scheldestad en vormt een belangrijke schakel in het grootschalige vernieuwingsproject voor de Kievitwijk.

sfeerbeelden comics station antwerp.001Wat vooraf ging… Eind 2013 vatten initiatiefnemers Wim Hubrechtsen, Mark Kiekens en Jeroen Jespers het plan op om samen met de uitgeverijen een nieuw, innovatief hoofdstuk te schrijven voor het populaire Belgische beeldverhaal. Die ambitie wordt vertaald in Comics Station Antwerp, een thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren waar gezinnen met kinderen tot 14 jaar op een unieke manier in contact komen met hun helden. De Belgische strips verbinden al meer dan 4 generaties en blijven immens populair.

Met de steun van Participatiemaatschappij Vlaanderen, W.P.G. uitgeverij en familiale investeerder Vermec – en in nauw overleg met de stad Antwerpen en de NMBS – krijgt de minder gekende stationshal aan het Kievitplein voor minstens 18 jaar een nieuwe bestemming als permanente thuisbasis van Comics Station Antwerp.

sfeerbeelden comics station antwerp.002Nieuwe invulling… In de grote moderne stationshal aan het Kievitplein realiseert Comics Station Antwerp in de loop van dit jaar een nieuwe structuur van 6.000m2 . Centraal komt een ellipsvormige glazen toren van 27 meter hoog, die 4 niveaus verbindt. De architectuur is modern, licht en open en sluit naadloos aan bij de filosofie van het huidige station. Bij de ontwikkeling is alles in het werk gesteld om alle functies van het station en de doorgang voor de buurtbewoners en reizigers maximaal te vrijwaren.

Een aantal prominente aanwezigen waaronder burgemeester Bart De Wever, schepen Koen Kennis en Vincent Bourlard algemeen directeur stations van de NMBS leggen vandaag de eerste steen.

Tijdens de werken wordt een deel van de stationshal afgesloten, maar ook dan is de toegankelijkheid van het station, het Kievitplein en de parkings voor fietsen en auto’s te allen tijde gegarandeerd.

Opening voorjaar 2017… Comics Station Antwerp opent met Pasen 2017 haar deuren voor het grote publiek. Het Park zal dan zo’n 250 dagen per jaar open zijn: op woensdagen, tijdens het weekend en op feest- en vakantiedagen (in België én Nederland). In 6 themazones worden de bezoekers ondergedompeld in de grenzeloze creativiteit van het beeldverhaal: een 60-tal klassieke en interactieve digitale attracties en doe-activiteiten nemen hen mee in het rijke universum van Suske&Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, Urbanus, Lucky Luke en De Smurfen. De thematisering is mogelijk door stabiele langetermijnsamenwerkingen met de verschillende rechtenhouders en de uitgeverijen W.P.G, Mediatoon, IMPS en Ballon Media.

Naast deze gethematiseerde zones komt een extra zevende zone voor tijdelijke projecten; een state-of-the-art theater- en bioscoopzaal biedt plaats aan 150 personen. In de ‘Comics Factory’-zone wordt creativiteit bij jong en oud aangescherpt.

Tot slot wordt een ruim horecagedeelte en een themawinkel geïntegreerd, deze zijn 365 dagen open en vrij toegankelijk. De centrale ligging en de onmiddellijke aanwezigheid van openbaar vervoer en parkingfaciliteiten maken Comics Station Antwerp voor iedereen vlot bereikbaar, zelfs vanuit Parijs of Amsterdam.


Over Comics Station Antwerp… Comics Station Antwerp is een indoor thema- en belevingspark rond de populaire Belgische stripfiguren dat met Pasen 2017 haar deuren opent in het station Antwerpen-Centraal. Met een oppervlakte van 6.000 m2 over 4 niveaus richt het Park zich voornamelijk op families met kinderen tot 14 jaar; op termijn goed voor zoʼn 300.000 bezoekers per jaar. Alle stripfiguren komen in het Park aan bod, maar Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboes, Lucky Luke, Urbanus en De Smurfen krijgen een permanente, gethematiseerde zone. Met alle huidige en toekomstige activiteiten onderstreept Comics Station haar ambitie om de geschiedenis en highlights van de populaire Belgische stripcultuur op een hedendaagse en creatieve manier uit te dragen. In totaal wordt meer dan 12,5 miljoen euro geïnvesteerd in het project, waardoor ook meer dan 60 mensen een job zullen vinden bij Comics Station Antwerp.

csa logo klein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here