Canvas | Ophefmakende documentaire van IS-infiltrant in Terzake

©vrt

Een Franse journalist is zes maanden lang geïnfiltreerd in een jihadistische cel die terreuraanslagen wou uitvoeren, maar eind vorig jaar werd opgerold. Gewapend met een verborgen camera zocht hij naar hun drijfveren. “Er was geen islam te bespeuren”, concludeert hij in Soldaten van Allah, een undercoverreportage van Canal+, die donderdag (in korte versie) wordt uitgezonden in Terzake.

Journalist Saïd Ramzi (een pseudoniem) is een moslim van “dezelfde generatie als de moordenaars” van de aanslagen van 13 november. Hij won het vertrouwen van een groep geradicaliseerde jongeren met uitvalsbasis in de westelijke stad Chateauroux. Eerst via Facebook, nadien in levenden lijve.

Ik wou begrijpen wat er in hun hoofd omgaat”, vertelt Ramzi. “Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat de islam nergens te bespeuren is. Er was helemaal geen behoefte om de wereld beter te maken. Ik zag alleen verdwaalde, gefrustreerde, verloren, suïcidale jongeren die makkelijk te manipuleren zijn. Ze hadden het ongeluk om geboren te worden in een tijd waarin IS bestaat. Heel triest”, zegt Ramzi.

Tijdens hun eerste ontmoeting probeert de “emir” van de groep, die zich Osama laat noemen, de journalist meteen te overtuigen om een zelfmoordaanslag te plegen. “Dat is de weg naar het paradijs.” Op weg naar IS in Syrië wordt Osama tegengehouden door de Turkse politie. Hij belandt in een Franse cel, maar na vijf maanden komt hij op vrije voeten en begint opnieuw aanslagen te beramen.

De zaken komen in een stroomversnelling met de komst van Abu Suleiman uit Raqqa. De journalist krijgt de opdracht een schietpartij uit te voeren in een nachtclub en zich te laten ontploffen wanneer de politie ter plaatse komt. De cel werd echter van nabij in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten en tijdig gearresteerd.

Een achterdochtig lid, dat wist te ontsnappen, besefte dat een journalist de cel was binnengeraakt. “Je gaat eraan, man“, zo luidde het laatste bericht dat hij naar Ramzi stuurde.

Een ingekorte versie van de reportage van Canal+ wordt uitgezonden in Terzake op Canvas op donderdag 5 mei om 20.05 u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.